„Fiecare copil are nevoie de un profesor”

Reactualizat la:
1Comentariu
„Fiecare copil are nevoie de un profesor”
Săptămâna trecută, elevii, părinţii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Săcădat, s-au alăturat Campaniei Globale pentru Educaţie printr-o activitate care a stârnit interesul tuturor.

Campania Globală pentru Educaţie (CGE) este o iniţiativă a societăţii civile, începută în anul 1999, care are ca scop combaterea crizei globale din domeniul educaţiei. Dreptul la educaţie este un drept fundamental al omului, iar misiunea acestei campanii este de a se asigura că autorităţile iau măsuri pentru a respecta fiecărei persoane dreptul la o educaţie publică gratuită şi de calitate.

În acest an sloganul Campaniei este ”Fiecare copil are nevoie de un profesor. Profesori bine pregătiţi pentru toţi copiii”. Punctul de vârf al ediţiei din acest an este Săptămâna Globală de Acţiune, desfăşurată în perioada 22–28 aprilie 2013, care reuneşte participanţi din mii de şcoli, din 96 de ţări ale lumii.

Conştientizând fapul că fiecare copil din lume are dreptul la o educaţie de calitate, dar niciun copil nu se poate bucura de acest drept în absenţa unor cadre didactice calificate, Şcoala din Săcădat s-a alăturat cu mult interes acestei campanii. Astfel, profesoara Mihaela Biriş a susţinut o lecţie demonstrativă cu tema Fiecare copil are nevoie de un profesor.


Profesori bine pregătiţi pentru toţi copiii, la care au participat elevii claselor a-V-a, a-VI-a şi a-VII-a. Prin obiectivele propuse, s-a urmărit ca elevii să înţeleagă de ce profesorii sunt foarte importanţi pentru succesul învăţării; să discute problema lipsei cadrelor didactice calificate, cu care se confruntă ţări din întreaga lume; să solicite factorilor politici să acţioneze pentru a acoperi lipsa de cadre didactice.

D-na profesoară, coordonatoarea activităţii, şi-a propus ca la finalul lecţiei, participanţii să aibă o imagine a importanţei profesorilor; să înţeleagă că, în unele state, copiii nu beneficiază de educaţie din cauză că nu sunt suficienţi profesori; să participe la o acţiune/activitate prin care să solicite creşterea numărului de cadre didactice calificate, astfel încât să se acopere lipsa existentă în prezent.

În prima parte a activităţii, elevilor li s-au prezentat date statistice care au subliniat lipsa acută de cadre didactice calificate în tările subdezvoltate, lipsa materialelor didactice, slaba remunerare a cadrelor didactice din întreaga lume. Apoi, elevilor, grupaţi pe centre de lucru, li s-a solicitat să enumere câteva motive pentru care ei apreciază cadrele didactice. Domnul Aurel Popa primarul comunei Săcădat, prezent la activitate, a stârnit şi mai mult curiozitatea elevilor, relatându-le tuturor câteva din amintirile sale din perioada în care a fost elev.

Activitatea a continuat prin expunerea unor desene realizate de elevi, prin care şi-au portretizat cadrul didactic preferat, şi prin prezentarea unor compuneri tip eseu în care elevii au încercat să descrie profesorul ideal. Cele două activităţi, aferente campaniei, au fost coordonate de d-na profesoară Mocan Nicoleta.

În final, elevii, părinţii şi cadrele didactice prezente, au completat câteva chestionare, pe temele propuse în cadrul acestei campanii.

Activităţi similare desfăşurate în cadrul acestei campanii au fost realizate şi de alte institiţii şcolare precum Şcoala Gimnazială nr.11 – Structura Grădiniţa nr.41 Oradea, unde copiii au vorbit despre influenţa pe care o au cadrele didactice în viaţa lor, au desenat, au scris scurte compuneri care reflectă gândurile, sentimentele pentru cei care le îndrumă primii pasi. Activităţile desfăşurate au implicat mai multe cadre didactice, coordonate de ed. Ecaterina Grecu. Invitaţii speciali în cadrul Campaniei au fost din partea Universitatii Oradea, Departament DDPPD, prof.univ.drd. Sas Cecilia şi prof.univ.drd. Marcu Vasile, care au vorbit despre rolul cadrelor didactice bine pregatite şi dedicate acestei profesiuni dar şi de sprijinirea lor de către stat prin alocarea unui buget mai mare educaţiei şi un salariu corespunzător.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor