„Va daruim oua rosii. Daruiti-ne iertarea”

De Otilia Șandor
„Va daruim oua rosii. Daruiti-ne iertarea”
Acţiuni ţintite spre inimile deţinuţilor vor bucura şi bătrâni, dar şi bolnavi.

Parte dintre cei mai pedepsiţi oameni din închisoarea orădeană sunt zilele acestea supuşi unor provocări de suflet.

Pentru a-i sensibiliza în apropierea celei mai mari sărbători creştine, reprezentanţii Penitenciarului Oradea îi determină pe deţinuţi să reînveţe să dăruiască, să îşi amintească şi să îi respecte pe cei săraci, pe cei bolnavi, pe semenii din închisoare, pe bătrânii din azile, pe copiii din orfelinate şi pe toţi cei care suferă.

În plus, pentru că Învierea Mântuitorului este şi o mare sărbătoare a bucuriei şi speranţei, şefii Penitenciarului Oradea vor să umple un pic golul din sufletele deţinuţilor provocat de lipsa celor dragi, pe care în aceste zile o resimt în mod acut. În acest sens, angajaţii Penitenciarului Oradea de la Serviciul de asistenţă psihosocială oferă în aceste zile video proiecţii deţinuţilor despre specificul sărbătorilor pascale. Marţi, la sediul instituţiei, s-a încropit o expoziţie specială, cu obiecte decorative confecţionate de către deţinuţi, la atelierele hobby.

Dăruiesc semenilor

Un alt proiect cu totul special, intitulat „Vă dăruim ouă roşii. Dăruiţi-ne iertarea”, o parte dintre deţinuţii clasificaţi în regim de maximă siguranţă şi regim închis vor vopsi 120 de ouă, pe care le vor oferi bătrânilor şi bolnavilor internaţi la căminul Consistoria Efrem Beniamin şi Căminul Sfântul Martin din Oradea.

În cadrul altui proiect, „Adoptă un suflet”, 50 de familii defavorizate social vor primi pachete cu alimente provenite din donaţiile angajaţilor, dar şi din valorificarea creaţiilor artistice confecţionate de persoanele private de libertate în cadrul programelor educative.

Zilnic, reprezenzanţi ai diferitelor culte religioase, merg la Penitenciar pentru a oferi o rază de bucurie acelor deţinuţi pe care nu îi mai vizitează nimeni.

De Paşte, deţinuţii vor avea parte de un meniu îmbunătăţit, cu mâncăruri tradiţionale şi ouă roşii, iar 129 dintre ei vor fi recompensaţi cu suplimentarea dreptului la vizită. Patru deţinuţi vor primi permisiunea de a-şi petrece sărbătorile pascale, alături de familiile lor.

Toate acţiunile sunt la iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dar modul de aplicare de la Penitenciarul Oradea se pare că are succes din moment ce tot mai mulţi deţinuţi îşi descoperă şi valorifică talentul şi îndemânarea realizând creaţii artistice şi de hobby foarte frumoase.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !