1 leu, subvenţie la motorină

Termenul limită de depunere a cererilor pentru motorina subvenţionată este 30 octombrie.

4.283 de cereri pentru motorină subvenţionată au fost depuse până în prezent de către bihoreni. În conformitate cu Ordinul nr. 465/2009 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, se acordă agricultorilor, ca sprijin financiar pentru lucrările mecanice de înfiinţare a culturilor agricole din această toamnă, motorină subvenţionată în cuantum de 1 leu/litru, în limita cantităţii de 39 de litri/hectar. „Termenul limită de depunere a acestor cereri este 30 octombrie, în vreme ce termenul limită de folosire a adeverinţelor pentru achiziţionarea motorinei subvenţionate este 15 noiembrie, inclusiv, dată după care adeverinţele nevalorificate îşi pierd valabilitatea”, a precizat Florian Pavel, directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor.

Cele peste 4.000 de cereri depuse solicită sprijin pentru suprafaţa de 50.969 hectare. Pe baza cererilor aprobate, au fost eliberate 6.127 de adeverinţe, valoarea totală a motorinei subvenţionate fiind de 1.987.791 de lei. Din această sumă s-a solicitat la Ministerul Agriculturii decontarea sumei de 1.449.011. Conform reprezentanţilor DADR Bihor, din această sumă s-a plătit către furnizorii de motorină 220.070 lei.

Beneficiari

Potrivit legislaţiei în vigoare, beneficiarii acestui sprijin financiar sunt persoanele juridice şi fizice care deţin în proprietate, în arendă sau prin concesionare teren agricol pe care se înfiinţează, în această toamnă, culturi agricole. Pentru obţinerea motorinei subvenţionate solicitantul completează şi depune o cerere tip, la primăria în a cărei rază teritorială se află terenul arabil respectiv pe care urmează să îl cultive în această toamnă.

Dacă un producător agricol înfiinţează culturi pe suprafeţe de teren situate în mai multe unităţi administrativ-teritoriale, acesta depune cerere la fiecare primărie în a cărei rază teritorială se află terenul în cauză.

Suprafeţele de teren pe care înfiinţează culturile agricole de toamnă trebuie să fie de minimum un hectar, fermierul să nu figureze ca debitor la DADR (ca urmare a nerespectării condiţiilor de eligibilitate aferente altor forme de sprijin financiar acordate anterior) sau să îşi plătească datoriile existente până la data depunerii cererii de sprijin financiar.

Cererea şi documentele depuse la primărie sunt verificate de reprezentanţii în teritoriu ai DADR sau de către consilieri ori inspectori în domeniul agricol din cadrul primăriilor, apoi se întocmesc liste cu beneficiarii de motorină subvenţionată. Direcţia Agricolă eliberează adeverinţele cu care fermierul poate cumpăra motorina de la depozitele şi staţiile de comercializare a motorinei din judeţ.

Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !