10 ani de muncă pentru o carte

ORADEA – Câştigător al premiului acordat de Jurnal bihorean pentru cea mai bună carte a anului în Bihor, „Teatru din manuscrise”, Florian Chelu, cel care a îngrijit şi a prefaţat această carte, explică motivele care l-au determinat să se înhame la această muncă de aproape 10 ani.

Publicarea în 2006, în premieră absolută, a unor piese de teatru inedite ale lui Iosif Vulcan, aflate doar în manuscrise, la Biblioteca „Astra” din Sibiu, la care s-a alăturat şi un CD cu compoziţii pe texte de Iosif Vulcan, intitulat „Cel mire ‘ncântător”, a fost – în intenţia lui Florian Chelu – o avanpremieră la centenarul patronului spiritual al revistei Familia. „Totodată, ca orice realizare culturală, este o provocare, un îndemn, un semnal dat oamenilor de cultură pentru a nu abandona calea culturală adevărată, cât şi instituţiilor, atât celor guvernamentale, cât şi celor non-guvernamentale care dau vina pe insuficienţa fondurilor”, spune Chelu.

De la idee la CD
Ideea acestei cărţi a fost sădită de Crăciun Parasca, cel care l-a rugat pe Florian Chelu să compună două melodii pe texte scrise de Iosif Vulcan. Aceste piese urmau a fi interpretate cu prilejul aniversării a 90 de ani de la moartea omului de cultură. „Nu numai că am compus respectivele cântece dar, ca un artist ce se respectă şi când eşti pus în faţa unei asemenea situaţii, am încercat să mă raportez la spiritul întregii sale opere, pentru a mă îmbiba de-al său duh”, mărturiseşte compozitorul. Aşa s-a născut un întreg album, „Cel mire ‘ncântător”, prezentat în premieră în septembrie 1997, în Sala de Onoare a Muzeului Ţării Crişurilor. Lansarea cu public s-a întâmplat în primăvara anului următor, în amfiteatrul în aer liber al aceleiaşi instituţii.

Cu bani sau fără bani…
Anul 2006 a fost, graţie suportului acordat de Episcopia Greco-Catolică din Oradea, anul în care Fundaţia Rock Filarmonica, condusă de Florian Chelu, a beneficiat de sprijinul financiar necesar pentru publicarea operei dramaturgice a lui Iosif Vulcan. La acest efort de editare a primei integrale a teatrului vulcanian s-a alăturat şi Consiliul Judeţean Bihor, care a contribuit cu o parte din cheltuieli.

Însă proiectul lui Florian Chelu nu se opreşte aici, el susţine că doreşte, indiferent de greutăţile pe care le va întâmpina în găsirea finanţării, să desăvârşească această lucrare care, în final, va fi alcătuită din două cărţi şi trei CD-uri. „Cu sau fără sponsori, vom reuşi, pentru că e datoria noastră atunci când e vorba despre o valoare certă, bihorenească!”, conchide Chelu.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !