10 lucruri bune pentru cetăţenii UE

Reactualizat la:
1Comentariu
10 lucruri bune pentru cetăţenii UE
La jumătate de secol de la crearea Uniunii Europene, cetăţenii se întreabă dacă şi ce anume au avut de câştigat. Potrivit sondajelor de opinie, europenii sunt mai degrabă pesimişti în privinţa beneficiilor de pe urma aderării la blocul comunitar.

Analiştii au descoperit 10 lucruri bune pe care Uniunea Europeană le-a făcut pentru oamenii de rând.

Primul mare avantaj al cetăţenilor Uniunii Europene este libertatea de circulaţie. Odată cu instaurarea zonei euro, graniţele dintre cele 15 state care au aderat la spaţiul Schengen au dispărut, iar uşurinţa de a circula este o realitate. Turiştii beneficiază de asigurare medicală şi de tratament în oricare dintre ţările Uniunii pe care le vizitează. Iar permisul de conducere dintr-un stat UE este valabil în toate celelalte.

Al doilea avantaj este acela că europenii pot locui în străinătate. În general, cetăţenii Uniunii pot să muncească şi să stea oriunde doresc. Statisticile arată că 15 milioane de persoane au profitat de acest drept. Singurele restricţii sunt cele impuse statelor care au aderat în ultimii ani la UE. În plus, europenii care trăiesc în afara ţării natale pot participa la alegerile locale şi europene.

Un alt avantaj este lipsa discriminării dintre femei şi bărbaţi. Principiul egalităţii, instituit în 1957 prin Tratatul de la Roma, a fost completat de o directivă din 1975, care a stabilit că femeiele, plătite mai prost ca bărbaţii pentru acelaşi post, pot să apeleze la justiţie. Discriminarea pe baza rasei sau sexului este interzisă.

Europenii au dreptul în fiecare an la patru săptămâni de concediu cu plată, spre deosebire de americani care beneficiază doar de două săptămâni.

Alt avantaj este posibilitatea de a studia în străinătate. Mii de studenţi iau parte în fiecare an la schimburi între universităţi, în cadrul programului Erasmus.

Datorită liberei concurenţe în spaţiul comunitar, europenii au parte şi de curse aeriene la tarife reduse. Între 1992 şi 2000, preţurile au scăzut cu 40%, iar numărul curselor între statele UE s-a dublat.

S-au ieftinit şi telefoanele, odată cu spargerea monopolului marilor companii naţionale. Numărul operatorilor de telefonie fixă s-a dublat, iar preţurile la convorbirile internaţionale, în interiorul Uniunii, a scăzut cu 80% faţă de 1984. În prezent, se reduc taxele de roamning şi scad preţurile la telefonia mobilă.

Europenii se bucură şi de o mai bună protecţie a consumatorului. Pot cumpăra şi prin telefon sau pe internet şi pot returna mărfurile, dacă nu corespond calitativ.

Potrivit legislaţiei din Uniunea Europeană, toate ingredientele folosite la un produs anume trebuie trecute pe etichete. Coloranţii, conservanţii, îndulcitorii, ingredientele modificate genetic şi toţi aditivii chimici trebuie reduşi.

Nu în ultimul rând, cetăţenilor europeni li se asigură accesul la apă curată şi aer nepoluat. Măsurile luate în ultimii ani au permis îmbunătăţirea vizibilă a situaţiei.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor