10 milioane USD pentru ortaci

Agentia Nationala de Dezvoltare a Zonelor Miniere scoate la bataie 10 milioane de dolari.

„Banii reprezinta stimulente financiare acordate antreprenorilor locali care angajeaza si pregatesc persoane fara loc de munca, provenite din zonele miniere cu grave dezechilibre economice si sociale, ca urmare a restructurarii sectorului minier”, spune Doru Juca, reprezentantul ANDZM Bihor. În Bihor, programul va opera în 20 de localitati: Popesti, Dobresti, Suncuius, Vadu Crisului, Stei, Derna, Tauteu, Rosia, Borod, Pomezeu, Astileu, Bratca, Câmpani, Nucet, Brusturi, Suplacu de Barcau, Vascau, Sârbi, Magesti, Lunca.

1.200 dolari/an/loc de munca

Programul lansat ieri la Incubatorul de afaceri Voivozi face parte din cadrul subcomponentei de „regenerare socio-economica” si se adreseaza atât antreprenorilor locali, cât si fostilor mineri care îsi cauta un loc de munca.

„Crearea a circa 10.000 de locuri de munca în meserii alternative mineritului în aria de operare a programului, sprijinirea persoanelor fara loc de munca în a se pregati într-o alta meserie în timpul perioadei de angajare si sprijinirea dezvoltarii antreprenorilor locali reprezinta tintele noastre”, spune Doru Juca. Prin acest program se acorda 1.200 dolari/an/loc de munca pentru fiecare persoana angajata si instruita în cadrul acestui program.

Pentru a fi eligibili, angajatorii trebuie sa îndeplineasca mai multe criterii. Reprezentantii locali ai agentiei promit solicitantilor „tratament egal si nediscriminatoriu si faptul ca primul venit va fi primul servit”.

Fara datorii

Pentru a accesa aceste fonduri, antreprenorii trebuie sa prezinte o recomandare din partea consortiului local privind comportamentul sau civic si sa nu fi fost parte într-un contract anterior finantat de Guvernul României, organisme si banci internationale si care sa fi încetat din cauza nerespectarii de catre solicitantul de stimulente financiare a termenelor si clauzelor contractuale.

„Antreprenorii nu trebuie sa aiba datorii la plata obligatiilor salariale, la bugetul de stat, la bugetul asigurarilor sociale, la fondul pentru plata ajutorului de somaj si la fondul asigurarilor sociale de sanatate, spune Doru Juca. Sunt exclusi din cadrul programului antreprenori în stare de faliment, lichidare s-au încetare de plati, sau aflati într-o procedura legala ce poate determina un asemenea efect”.

Criterii clare

Conditiile de intrare în program îi privesc si pe fostii mineri. Ei trebuie sa aiba locul de munca în aria de operare a programului, sa nu îsi fi pierdut locul de munca prin desfacerea contractului individual de munca de catre angajator din cauze imputabile angajatului, în cadrul programului de stimulente financiare.

„Beneficiarii trebuie sa accepte instruirea profesionala corespunzatoare postului oferit de angajator si sa fie înregistrati la colectivul zonal si la sediul AJOFM pentru solicitarea unui loc de munca”, afirma reprezentantul ANDZM, Doru Juca. Cererile de stimulente financiare se primesc pâna în momentul epuizarii transei de 10 milioane de dolari. Solicitantii care îndeplinesc conditiile de eligibilitate trebuie sa depuna o cerere la biroul regional sau la reprezentanta locala.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !