100 teste gratuite pentru glicemie

Luni, 28 noiembrie, 100 de bihoreni vor avea posibilitatea să se testeze gratuit pentru a afla cum stau cu glicemia. Reprezentanţii unei firme producătoare de insulină împreună cu diabetologii orădeni au decis să continue acţiunea caritabilă începută acum o săptămână, pentru depistarea bolnavilor de diabet zaharat tip II.

Lunea trecută, ei au pus la bătaie 200 de bandelete, adică teste de verificare a valorii glicemice din organism. La cabinetul de diabetologie de la etajul II al Policlinicii nr. 1 s-au prezentat atunci 100 de oameni, în majoritate cu vârsta peste 50 de ani. Dintre ei, 20 au aflat că suferă de diabet, în formă uşoară sau medie.

Toţi au intrat pe loc în evidenţele diabetologilor; unii au fost trimişi la investigaţii amănunţite, alţii au primit tratament pe bază de regim alimentar iar alţii au fost puşi sub tratament medicamentos.

Pentru că organizatorii mai au 100 de bandelete şi pentru că diabetologii sunt convinşi că numărul bihorenilor e mult mai mare decât cel pe care îl au sub control (13.000), au decis să continue acţiunea caritabilă până la epuizarea bandeletelor.

De aceea, luni, între orele 8 – 13, în aceeaşi locaţie (etajul II, Policlinica nr. 1), toţi bihorenii care se ştiu sănătoşi dar prezintă risc de îmbolnăvire (sunt graşi, au antecedente familiale, hipertensiune arterială, au peste 40 de ani) sunt aşteptaţi să se testeze.

Otilia Sandor