112 nu e joacă de copii!

1Comentariu
112 nu e joacă de copii!
ORADEA – A suna la numărul unic de urgenţă 112 se pare că a devenit în România un sport naţional, practicat în special de copii, care consideră acest lucru un mod inedit de a se distra.

Lăsând la o parte calculatorul sau televizorul, tinerii au găsit această practică foarte „cool”, unii dintre ei dorind să atingă un adevărat record în acest sens. Mulţi dintre ei apelează acest număr de zeci de ori într-o zi, blocând astfel liniile sistemului 112.

Astfel, isteria apelurilor false a cuprins întreaga ţară. Potrivit col. Adrian Fulea, purtător de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, de la începutul anului şi până în prezent, numărul unic de urgenţă 112 a fost apelat de peste 16 milioane de ori, apeluri din care doar 1.200.000 au fost reale.

Restul, aproximativ 90%, s-au dovedit a fi false. „Cele mai multe apeluri sunt făcute de copii sau de tineri. Tocmai de aceea, STS, prin Direcţia pentru Apel Unic de Urgenţă, a început o campanie naţională de educare şi informare în rândul elevilor din clasele I-XII, referitoare la importanţa şi utilitatea numărului unic de urgenţă 112”, ne-a declarat col. Adrian Fulea.

Până acum s-au desfăşurat câteva acţiuni la care au participat sute de elevi din judeţele Mehedinţi, Olt şi Dolj, judeţe în care numărul apelurilor false şi abuzive au pus pe gânduri conducerea STS. Copiii au fost antrenaţi cu această ocazie în fel de fel de concursuri prin care trebuiau să folosească numărul 112 în vederea solicitării serviciilor specializate, în cazuri de urgenţă, conştientizând astfel rolul esenţial pe care îl are utilizarea numărului 112 în aceste circumstanţe.

 

False şi în Bihor

Col. Adrian Fulea susţine că şi în judeţul Bihor ponderea apelurilor false este foarte mare. „În luna mai, din numărul total de apeluri, care a fost de 94.544, au fost reale doar 5.524.

Restul de 89.020 de apeluri au fost false sau nonurgente. Din cele reale, 3.434 s-au adresat Ambulanţei, 1.906 Poliţiei şi 184 Jandarmeriei”, precizează col. Fulea. „De multe ori apelurile false sunt elaborate din timp. Am avut cazuri când ni se anunţa un accident rutier grav şi erau trimise mai multe echipaje. Pe lângă cele ale Ambulanţei erau trimsie cele de la SMURD, cele de la Poliţie.

Şi cazul era anunţat la câţiva kilometri buni de Oradea. În acest timp intervenţia la cazurile reale era într-adevăr periclitată. S-a întâmplat de multe ori să întârziem la cazurile reale, tocmai datorită acestor apeluri false”, afirmă dr. Emil Boţcău, medic în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. De aceeaşi părere este şi dr. Hadrian Borcea, coordonatorul local SMURD: „Atunci când un echipaj pleacă la un caz fals, echipajul este scos practic din uz.

Cazurile false se transpun cu cele reale şi cu cât distanţa la care se merge este mai mare, cu atât acel echipaj nu va putea acţiona în timp util acolo unde trebuie”, conchide dr. Borcea.

 

Utilitatea 112

112 este numărul unic de urgenţă care poate fi apelat în toate cazurile în care incidentele au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii şi necesită intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor, Jandarmeriei şi a altor servicii de urgenţă abilitate de lege. „Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România şi în întreaga Uniune Europeană.

Apelarea falsă sau abuzivă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Ameninţările cu dispozitive explozive intră sub incidenţa legii penale, sunt încadrate la terorism şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani”, atrage atenţia col. Fulea.

Centrele de preluare a apelurilor de urgenţă dispun de o bază de date care îi ajută pe operatorii de la 112 să localizeze apelul, incidentul produs şi resursele de intervenţie cele mai apropiate. Operatorul evaluează urgenţa apelantului în funcţie de informaţiile primite şi transmite informaţiile agenţiilor de urgenţă abilitate în rezolvarea cazului respectiv.

Dacă e nevoie de intervenţia tuturor agenţiilor, datele preliminare sunt transmise simultan, în maximum 2-3 secunde. După comunicarea acestor date, apelantul trebuie să rămână la telefon pentru a fi pus în legătură cu agenţia de urgenţă de care are nevoie şi pentru a primi eventuale recomandări. Dacă legătura se va întrerupe, trebuie sunat din nou la 112.

Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor