11,5 milioane de euro intră în Bihor pe proiectele RO – HU

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
3Comentarii
Președinții Pasztor și Pajna (în centrul imaginii), încadrați de deputatul Vitanyi, de dr. Adrian Maghiar și reprezentatul Spitalului Județean, Delcea (în stânga imaginii), respectiv de primarul din Berettyoujfalu
Președinții Pasztor și Pajna (în centrul imaginii), încadrați de deputatul Vitanyi, de dr. Adrian Maghiar și reprezentatul Spitalului Județean, Delcea (în stânga imaginii), respectiv de primarul din Berettyoujfalu
Bihorul are un Proiect strategic pe sănătate, în timp ce partenerii din Hajdu-Bihar s-au concentrat pe accesarea de fonduri pentru teatrul din Debrețin.

O delegație din Ungaria a sosit la Oradea pentru ca președintele Consiliului Județean Bihor să facă o demonstrație de bună colaborare transfrontalieră, în fața presei locale.

Cu chiu, cu vai, Proiectul strategic pe sănătate al județului Bihor a fost admis de autoritatea de la București. Ceea ce înseamnă că se vor face achiziții de echipamente medicale pentru spitalele din Oradea, Marghita, Salonta, Beiuș și Aleșd în valoare de 8,5 milioane de euro. Fiind proiect transfrontalier, partenerul – spitalul din Berettyoujfalu – are alocați, la rându-i, aproape un milion de euro pentru modernizarea și extinderea serviciilor sale.

Întârziere alarmantă

Chiar dacă autoritatea de management din Capitală a tras de timp cât a putut, din motive încă neelucidate până la capăt, în cele din urmă Proiectul strategic al Bihorului a primit 84,5 puncte din 100 posibile, fiind clasat al doilea în competiția regională.

„De fiecare dată îi explic președintelui de la Hajdu – Bihar cât de greu pricepe autoritatea de la București că suntem în întârziere. Pentru că preponderent discutăm despre achiziții, nu despre construcții, suntem optimiști că vom termina în termen. Încercăm cât de repede să încheiem și să realizăm proiectul pentru 2020 – 2027”, se arată Pasztor ambițios și critic, în același timp.

Lasă achizițiile pe mâna altora

Chiar dacă s-a întârziat deja aproape doi ani cu acest proiect menit să doteze spitalele din Bihor cu aparatură performantă, președintele Pasztor Sandor își propune ca până în 2020, cel târziu până în 2021, să fie finalizat. „Sunt două puncte sensibile – cele două clădiri, ce vor fi construite la Padiș și la Vârtop. Acolo ne putem lovi de eterna noastră birocrație: autorizații, avize, zonă protejată. Sper ca cele două construcții să le putem definitiva până la sfârșitul anului 2020 – 2021. Însă, Proiectul de sănătate se referă la proceduri foarte clare a unor achiziții la spitale și le las pe mâna specialiștilor. Oradea va fi un punct foarte important pe harta oncologiei din România, cu aceste echipamente. Sper că în doi ani se vor face”, declară Pasztor.

Acesta subliniază că dr. Hadrian Borcea, de la UPU, va avea pe mână achiziția de tehnologie pentru sistemul de telemedicină ce va fi implementat la nivel de județ și pentru care se anunță o colaborare și cu STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale. „Anul acesta, 100% se duce pentru a produce toate datele proiectului și din iarnă să intrăm în procedură de achiziție”, estimează Pasztor, precizând că dr. Carp și echipa lui au mână liberă la achiziții.

Perfecționare pentru medici

Facultatea de Medicină a Universității din Oradea este partener în proiect. Decanul dr. Adrian Maghiar a arătat că banii din proiect vor fi direcționați pentru un centru de abilitare, pentru perfecționarea personalului medical din Oradea. „Specialiștii vor încerca să învețe tehnici minim invazive, pe diverse modele virtuale, ca să ne perfecționăm abilitățile”, declară dr. Maghiar.

Statistici îngrijorătoare

Oaspeții din Ungaria au abordat diferite subiecte, legate direct sau indirect de proiectele transfrontaliere ale celor două județe, Bihor și Hajdu-Bihar.

Președintele județului Hajdu-Bihar, Pajna Zoltan, a venit cu o serie de statistici privind sănătatea popoarelor maghiar și român, destul de îngrijorătoare, mai cu seamă pentru români. Astfel, conform Eurostat, citat de Pajna, speranța de viață este de 80,6 ani în UE, doar 75,7 în Ungaria și 75 în România. Cauzele primordiale de deces: problemele cardio-vasculare și cancerul. Ponderea lor – în Ungaria: 55% cardiovasculare, 25% cancer, respectiv 66% cardiovasculare și 17% cancer în România, la femei. La bărbați, statistica transmisă de oficialul ungar arată astfel: incidența problemelor cardiovasculare este de 47%, în Ungaria și 52%, în România, iar a bolilor oncologice, 29% în Ungaria și 23% în România.

În privința bugetelor pentru sănătate, media europeană pentru alocarea din PIB este de 9,5%. În Ungaria este 7%, iar în România doar 4,9%. Din perspectiva per capita, în HU este la jumătate din nivelul UE, iar România este pe ultimul loc din UE: 3.000 euro/locuitor este media UE, 1.428 euro/locuitor în HU, respectiv 814 euro/locuitor, în RO.

Deputatul de Hajdu-Bihar, Vitanyi Istvan (Fidesz), în vârstă de 65 de ani, s-a încumetat să facă o glumă, plecând de la statisticile proaste pentru România și Ungaria, privind speranța de viață. „Cu această ocazie, am aflat cât mai am de trăit”, s-a exprimat Vitanyi, cu o doză majoră de umor negru.

Infuzie de proiecte transfrontaliere la Muzeu, Teatru și la revista Varad3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor