13 dintr-o lovitură!

13 dintr-o lovitură!
ORADEA – Anul trecut medicii din cadrul secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea răsuflau uşuraţi deoarece deşi era sezonul tăiatului de porci, se părea că bihorenii au fost precauţi, neexistând niciun caz de îmbolnăvire de trichineloză.

Nici nu au trecut bine Sărbătorile şi secţia a fost invadată de peste zece bolnavi. Luni după amiază, 13 bihoreni s-au prezentat la spital, prezentând simptomele trichinelozei. „Toţi bolnavii provin din zona localităţii Batăr. Trei dintre ei sunt copii, de patru, opt şi respectiv 10 ani. Restul au până la 58 de ani. Sursa de infectare este un porc sau doi, sacrificaţi în urmă cu trei săptămâni. Dintre pacienţi, trei sunt români şi 10 rromi”, ne-a declarat dr. Maria Creţ, medicul de gardă care a dispus internarea acestora.

Pacienţii au început să se simtă rău în urmă cu câteva zile, dar s-au speriat şi s-au prezentat la spital doar atunci când a început să li se umfle faţa. „Când au venit la internare toţi prezentau simptomele specifice acestei boli: greaţă, vărsături, dureri de cap, dureri musculare, umflături la nivelul pleoapelor şi a feţei. În prezent starea lor este bună”, adaugă dr. Creţ.

S-au speriat de moarte!

Deşi au început să aibă greţuri şi dureri abdominale, în prima fază pacienţii nu şi-au dat seama despre ce este vorba. „ Ne-am speriat foarte tare, mai ales când a început să ni se umfle faţa. Nu am mai păţit aşa ceva niciodată. Şi nu am mâncat ci doar am gustat puţin din carne când am făcut cârnaţii. Oricum am tras o sperietură foarte mare, atât noi cât şi familiile noastre”, ne-a mărturisit unul dintre pacienţi.

Trichineloza este o boală parazitară determinată de infestarea omului pe cale digestivă cu un mic vierme nematod Trichinella spiralis. Larvele acestui vierme sunt introduse o dată cu carnea de porc infestată în intestin, de unde migrează în organism, îndeosebi în masele musculare. Simptomatologia poate apărea după câteva zile de la consumul cărnii infestate, fiind posibile şi intervale mai mari (6-30 de zile).

Semnele bolii sunt nespecifice, întâlnite în alte zeci de boli, trichineloza fiind considerată „boala cu o sută de feţe”. Pentru a preveni boala, trebuie efectuat controlul riguros sanitar prin examen trichineloscopic. Carnea trebuie prelucrată bine termic, procedeele de sărare, fumigare şi uscare nedistrugând larvele.

Viorica Borz



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !