145 de ani de la infiintarea revistei Familia

145 de ani de la infiintarea revistei Familia
Zilele Revistei Familia au debutat cu depuneri de flori şi jerbe la statuile lui Iosif Vulcan şi Mihai Eminescu.

„Familia” sărbătoreşte, în aceste zile, 145 de ani de la înfiinţare. Zilele Revistei Familia au debutat, joi, cu depuneri de flori şi jerbe la statuia celui care a pus temeliile publicaţiei, IosifVulcan.

Poetul Ioan Moldovan, directorul revistei Familia, a subliniat importanţa evenimentului.

„Revista Familia a luat fiinţă, în anul 1865, la Budapesta. Din 27 aprilie 1880, ea a fost tipărită la Oradea. Noutatea ediţiei din acest an constă în solemnitatea evenimentului, marcată de împlinirea a 145 de ani de la fondarea revistei Familia, a 45 de ani de la pornirea seriei a V-a de către poetul Alexandru Andriţoiu şi a 20 de ani de când se organizează această sărbătoare”, a subliniat poetul Ioan Moldovan.

Recital de poezie

La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, directorul Teatrului de Stat Oradea, Lucian Silaghi, reprezentanţi ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, muzicianul Florian Chelu şi un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”. Depuneri de coroane au avut loc şi la statuia poetului Mihai Eminescu.

Prietenii revistei Familia s-au întâlnit, miercuri seara, în sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea, unde a avut loc deschiderea festivă a manifestărilor.

După un moment muzical oferit de cvartetul Giocoso al Filarmonicii de Stat din Oradea, poetul Ioan Moldovan a prezentat istoria revistei Familia de la întemeiere până în prezent. Apoi, scriitorul Gheorghe Grigurcu, fost redactor-colaborator al publicaţiei, a primit o diplomă de excelenţă din partea Primăriei Oradea.

Prima zi a manifestărilor s-a încheiat cu un recital de poezie cu scriitorii prezenţi.

Zilele Revistei Familia continuă vineri, 22 octombrie, de la ora 10:00, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, organizatorii programând colocviul „Ce mai înseamnă astăzi o revistă de cultură”. Vor participa scriitori importanţi din Bucureşti, Arad, Cluj-Napoca, Sibiu, Alba-Iulia, Târgu-Mureş, Piatra-Neamţ etc.

Tot la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, de la ora 16:00, poeţii vor citi poeme, vor sta de vorbă între ei şi cu publicul participant, iar mai târziu sunt programate lansări de carte şi concerte.

„Tema colocviului este suficient de incitantă pentru ca participanţii să-şi expună un punct de vedere în epoca internetului, când în spaţiul virtual funcţionează mai multe reviste. Sperăm să fie cât mai mulţi tineri, pentru că sprijinirea tânărului scriitor este un fel de testament pe care Iosif Vulcan l-a lăsat revistei Familia, de vreme ce l-a debutat pe adolescentul Eminovici, devenit, odată cu debutul, Eminescu”, a declarat poetul Ioan Moldovan.

C.D.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !