15.000 de lei/an, norma de venit pentru o cameră închiriată în scop turistic

De Dan Birta
FOTO: FAN
FOTO: FAN - © Impozit de 10% pe camere închiriate în scop turistic
În cazul în care în 2017 a obţinut venituri mai mici de 22.800, proprietarul va plăti doar impozit pe venit de 10%.

Nu mai puţin de 15.000 de lei/an/cameră este norma de venit pentru bihorenii care închiriază camere situate în locuinţe proprietate personală în scop turistic în 2018. Este vorba despre cei care închiriază între una şi cinci camere.

Propunerile au fost făcute de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor şi aprobate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj Napoca.

Minim şi maxim

Norma de venit de 15.000 de lei se aplică indiferent de de categoria localităţii şi de amplasamentul locuinţei, dar poate varia între 10.500 şi 18.000 de lei în funcţie de coeficienţii de corecţie aplicaţi.

Norma de venit scade cu 10% în cazul în care accesul se poate face doar cu mijloace proprii de transport. De asemenea, norma de venit mai scade cu câte 5% în situaţia în care camera este într-o clădire din lemn, dacă este dotată cu instalaţie proprie de apă, cu instalaţie proprie de canalizare, cu instalaţie electrică proprie şi cu instalaţie de încălzire proprie.

În cazul în care camera este echipată sanitar, norma de venit creşte cu 0,10% şi cu câte 0,05% dacă suprafaţa camerei este mai mare de 25 mp şi dacă numărul de locuri este mai mare de trei persoane.

Taxe şi impozite

Proprietarul unei astfel de camere dată în chirie în scop turistic va plăti în impozit pe venit de 10%. Dacă beneficiază de venituri din salarii nu va mai plăti alte contribuţii (CAS, CASS). În cazul în care nu beneficiază de venituri din salarii şi în cursul anului 2017 a realizat venituri mai mari de 22.800 (12×1.900), până la 31 ianuarie 2018 va trebui să depună la Fisc declaraţia 600, urmând să plătească contribuţii la sănătate la nivelul salariului minim pe economie. Dacă veniturile realizate în 2017 au fost mai mici decât 22.800 nu va plăti contribuţii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !