15 ani de protecţia consumatorilor

15 ani de protecţia consumatorilor
ORADEA – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a împlinit azi 15 ani, o vârstă la care tinerii încep să-şi facă planuri de viitor. În consecinţă, ANPC a hotărât să-şi serbeze aniversarea în mijlocul tinerilor. Ce trebuie sa faca un consumator

Evenimentul a fost marcat în Oradea la Colegiul Economic „Partenie Cosma” şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”.

„Astfel de întâlniri au loc în toată ţara. Elevii au fost informaţi despre istoria protecţiei consumatorilor, despre drepturile consumatorilor. Cu această ocazie, ANPC a lansat şi un site destinat celor mai mici consumatori: ANPC Junior”, ne-a declarat Cristiana Bigan inspector-şef adjunct la Inspectoratul Teritorial al Protecţiei Consumatorilor Satu Mare, de care aparţine şi Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor.

Istoria ANPC

Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor a luat fiinţă în 1992. Prin OG 18/1992, OPC se desprinde de Direcţia pentru Standarde, Metrologie şi Calitate. În 2001 OPC devine ANPC, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în coordonarea careia îşi desfăşoară activitatea oficiile teritoriale care răspund de respectarea drepturilor consumatorilor în toată ţara. ANPC se organizează în 2007 în 12 inspectorate teritoriale cu personalitate juridică, conduse de un inspector-şef.

ANPC pentru şcolari

ANPC a început în 2002 o colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, când materia

„Protecţia consumatorilor” a fost recunoscută de Minister. Tot atunci s-a semnat un protocol de colaborare cu ANPC care prevede colaborarea în procesul de educare şi formare a elevilor din învăţământul preuniversitar în domeniul protecţiei consumatorilor. ANPC împreună cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului organizează dezbateri, simpozioane şi alte forme de comunicare, precum şi concursuri pe teme de protecţie a consumatorilor.

În baza acestei înţelegeri s-a stabilit iniţierea Concursului naţional „Alege! Este dreptul tău” al cărui regulament prevede organizarea de concursuri la nivel de judeţ pe trei secţiuni de clase: I-IV, V-VIII şi XI-XII.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase