1,5 milioane euro pentru vânturel

1,5 milioane euro pentru vânturel
Cuiburi artificiale, arbori si monitorizarea perechilor care cuibaresc pe timp de vara. Acestea sunt facilitatile de care se va bucura vânturelul de seara, pasare comunitara, de pe urma unei investitii de 1,5 milioane de euro.

Beneficiarul proiectului este Parcul National Cris-Mures din Ungaria. Partea de fonduri cu care a participat beneficiarul la proiect este în valoare de 44.000 de euro. Partenerii români sunt Agentia pentru Protectia Mediului Bihor, care trebuie sa investeasca 75.000 euro în proiect, si filiala din Oradea a Asociatiei Ornitologice „Grup Milvus”, care a contribuit cu 5.600 euro.

Proiectul ar urma sa debuteze la 1 ianuarie 2006 si sa se întinda pe o perioada de patru ani. În Bihor ar urma sa fie împadurite zone din localitatile Livada, Tamaseu si Cefa.

Bani gramada


Ceea ce sare în ochi atunci când privesti bugetul proiectului sunt costurile foarte mari cu personalul. Acestea depasesc o treime din bugetul total. Adica 635.000 euro. Aceasta în conditiile în care un „project manager” este retribuit cu 105 euro/zi, un „district manager” cu 70 euro/zi, iar fiecare din cei zece padurari primesc în medie 65 euro/zi. La finalul proiectului, coordonatorul de proiect, care va proveni de la Milvus, ar urma sa primeasca 33.000 de euro.

Conform aceluiasi buget, peste 230.000 de euro sunt destinati pentru deplasari, 107.000 euro pentru consultanta tehnica, peste 237.000 euro pentru consumabile. Pentru pomii care urmeaza sa fie plantati sunt prevazuti 20.000 euro.

Pasare comunitara


Directorul APM Bihor, Calin Mocanu, este sceptic în ceea ce priveste alocarea celor 75.000 euro în aceste conditii, dar e „deschis în colaborarea pe proiecte transfrontaliere, mai ales în conditiile în care Ungaria este membra a UE”. Inspectorul APM, Zenaida Luncan, participanta la proiect, considera însa ca realizarea proiectului este o conditie în pasii spre integrare.

Doamna Luncan spune ca a fost ales vânturelul „deoarece este o pasare comunitara, si aceasta este politica de conservare a speciilor care se regasesc în mai multe tari din comunitate”. Vânturelul este o rapitoare de zi care migreaza la noi primavara, din Sahara. Sta în România din aprilie pâna în august.

Femela depune ouale în cuibul ciorilor de semanatura. Prin distrugerea cuiburilor de ciori se distruge si habitatul vânturelului, fapt pentru care este necesara protejarea lui.

Bursasiu Veronica