150 de evenimente la Zilele Sfântului Ladislau

De Crina Dobocan
150 de evenimente la Zilele Sfântului Ladislau
Acțiuni caritabile, șoimărit călare, colectare selectivă, concerte noi, numeroase evenimente din orașul Debrecen, mai multe expoziții, dar și activități pentru copii și pentru familii. Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele anunțate de organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau.

Festivalul cultural se va desfășura în perioada 24-30 iunie. Startul însă va fi dat sâmbătă, 22 iunie, în Oradea. În total 150 de evenimente se vor desfășura în această perioadă.

Și în acest an, participanții vor putea fi savura evenimentele devenite tradiționale în cadrul festivalului: târgul meșteșugăresc – cu aproape 70 de meșteșugari din Bihor, județele vecine, dar și din Ținutul Secuiesc, Ungaria, Transcarpatia. Totodată, este planificată și întâlnirea orădenilor de pretutindeni, precum și evenimente pentru copii și familii, degustări de vin, pălincă și șampanie.

An de an, parte importantă a Zilelor Sfântului Ladislau o constituie activitățile de păstrare a tradițiilor desfășurate în Cetatea Oradea.
În cadrul festivalului va fi construit un stabiliment din secolele IX-X, cu iurte în mărime naturală. De asemenea, vor putea fi urmărite demonstrații de tir cu arcul călare, demonstrații de luptă călare, concursuri și demonstrații de tir cu arcul și de șoimărit călare.
„Pentru noi este o mare onoare să putem participa la acest frumos festival din Oradea, orașul Sfântului Ladislau. Oradea este aproape de sufletul Fundației Turanul Maghiar, iar Cetatea Oradea oferă un ambient pe măsură pentru a arăta măreția strămoșilor noștri și a culturii lor”, a subliniat antropologul Bíró András Zsolt, de la Fundația Turanul Maghiar, organizator principal al Kurultáj, cel mai mare eveniment de păstrare a tradițiilor din Ungaria și colaborator al acestui festivalul.

Degustări și concerte

Competiția gastronomică „Degustarea aromelor maghiare” a devenit un eveniment tradițional în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau. Evenimentul gastronomic va avea și un scop caritabil: oferirea de burse pentru studenții Universității Creștine Partium.
Peste 10 echipe vor găti mâncărurile lor tradiționale sâmbătă, 29 iunie, începând cu ora 9, în curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradea.
În timpul evenimentului, de la ora 11, pe scenă vor cânta muzicienii de la Hollóének Hungarica, iar de la ora 13, Orchestra Țigănească Bihari din Debrecen.

Corul Mixt de Tineret Cantemus și Corul de Băieți Cantemus din Nyíregyháza sunt invitați ediției din acest an a evenimentului. Ei vor cânta pentru orădeni marți, 25 iunie, de la ora 19, la Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” din Olosig-Oradea.
Intrarea la concert este gratuită, dar sunt încurajate donațiile la fața locului, donații care vor fi direcționate spre reabilitarea criptei acestei biserici.

În 26 iunie, pe scena din Cetatea Oradea va urca Orchestra Kodály a Filarmonicii din Debrecen, iar în 30 iunie, în Curtea Palatului Princiar, Ansamblul Hajdú din Debrecen. Tot în această perioadă va fi vernisată o expoziție cu lucrările studenților Departamentului de Arhitectură al Universității din Debrecen – lucrări ce au legătură cu Oradea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !