Curioșii pot admira drapele de pe vremea lui Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul

De Raul Simea
Reactualizat la:
Curioșii pot admira drapele de pe vremea lui Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul
© FOTO: Raul Simea
Curioșii orădeni pot admira în această perioadă o colecție de drapele de luptă istorice de pe vremea unor domnitori precum Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Mihai Viteazul, Alexandru Ghica.

O colecție de peste 30 de drapele istorice a fost expusă luni, 28 noiembrie la Muzeul Militar Regele Ferdinand I. Colecția de steaguri îi aparține colonelului în cadrul serviciului vamal a Republicii Moldova, Petru Costin. Steagurile sunt replici identice ale celor originale, executate cu lux de amănunte, cel mai vechi „datând” din secolul XIV până în secolul XX. De asemenea, în aceeași încăpere este prezentă o colecție de steaguri de luptă ale Diviziei 11 Infanterie.

steaguri-3

„Drapelul de lupta … simbolul onoarei și patriei. Simbolul de la strămoșii noștri dacii. Avem reunite pe steaguri devize, îndemnuri, simboluri naționale, creștine, luptători (pe Sfântul Gheorghe). Avem bourul moldovenesc, vulturul ardelenesc… avem simboluri astrale și așa mai departe. Toate acestea îi motivează în luptă pe cei care servesc drapelul” a afirmat Petru Costin.

steaguri-6

Cep prezenți pot observa cum arătau steagurile sub care luptau oastea lui Ștefan cel Mare, Dragoș Vodă, Mihai Viteazul, Alexandru Ipsilanti, Alexandru Șuțu, Mihai Sturdza și Alexandru Ghica. Colecția cuprinde și steaguri „mai recente” precum drapelul Reginei Elisabeta, Reginei Maria, Regelui Ferdinand, Regelui Mihai cât și primul drapel al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești din 1859 care, spre deosebire de azi, avea cele trei culori dispuse orizontal. Culorile pe orizontal au fost folosite și de revoluționarii din 1848 care apărea în Moldova, Ardeal și până la Paris, unde este fluturat de către studenții români. Pe steag este scrisă deviza „Dreptate, Frăție”.

steaguri2

Colecția poate fi admirată până la finele sărbătorilor și a fost adusă la Oradea în urma colaborării dintre Primăria Chișinăului și a Oradiei, Cercul de Cultură şi Istorie Militară al Republicii Moldova, Asociaţia Cultul Eroilor şi Asociaţia Cavalerilor de Clio, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai şi Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Anul trecut pe 29 noiembrie a fost vernisata la Muzeul Unirii din Alba Iulia. A mai fost itinerata și în străinătate, în țări precum Ungaria și Austria.

steaguri-40Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !