18 focare de pestă porcină în Bihor

De Simona Drimbău
1Comentariu
18 focare de pestă porcină în Bihor
Peste 200 de porci bolnavi şi porci care au fost în contact cu aceştia au fost sacrificați în județ.

Până în prezent, baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru pestă porcină africană, în județul Bihor au fost confirmate în total 18 focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 17 la porcii domestici și unul la mistreți.

Focarele au fost diagnosticate pe raza localităților: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânnicolau de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut și Albiș – la porcii domestici, respectiv la porcii mistreți în Cubulcut (pe Fond vânătoare 9).

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitar-veterinară a exploatațiilor, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, perimetrelor, ustensilelor şi obiectelor potenţial contaminate.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi, cât și cei care au fost în contact cu aceștia și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate, fiind afectați în total 202 porci”, spun reprezentanții DSVSA Bihor.

Restricţii

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1.214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.

Ca urmare a evoluției PPA în cadrul județului Bihor, au fost dispuse măsuri de restricție pentru transporturile de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne, respectiv de transporturi de porci vii, material seminal, ovule și embrioni proveniți de la porcine, către județe neafectate de pestă porcină africană.

Astfel, este interzisă expedierea acestor tipuri de transporturi fără informarea și aprobarea DSVSA Bihor.

„DSVSA Bihor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, a declarat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor