19 Aprilie- Ziua Municipiului Beius

19 Aprilie- Ziua Municipiului Beius
În 19 aprilie se sărbătoreşte din 1995, ziua municipiului, ocazionată in acest an de împinirea a 93 de ani de la eliberarea oraşului de către trupele Armatei Române.

La şedinţa festivă organizată în Sala Mare a primăriei, au participat ca invitaţi, senatorii Cornel Popa şi Ioan Mang, deputatul Nicolae Jolţa, preşedintele consiliului judeţean Bihor, Radu Ţârle,consilieri locali, persone din conducerea instituţiilor locale. Sala a fost plină de beiuşenii ce aveau in suflet sărbătoarea urbei lor. 

Au avut loc alocuţiuni din partea invitaţilor, încheiate de gazda festivităţilor, primarul Adrian Nicolae Domocoş. Acesta a subliniat ăn luarea de cuvânt , mulţumirea faţă de rezultatele obţinute, contrar totalei lipse de sprijin din partea autorităţilor centrale, lipsa fondurilor guvernamentale fiind compensată de numeroasele proiecte pe fonduri nerambursabile ce au fost atrase în ultimii patru ani, fără de care Beiuşul ar fi stagnat în virtutea perioadei de criză.

Programul festiv a fost completat cu momente culturale, două lansări de carte : prima, o reeditare a lucrării protopopului ortodox Petru E. Papp- Din trecutul Beiuşului, lucrare îngrijită de Prof. Teodor Ţenţ, iar cealaltă, o lucrare neconvenţională a celebrului musician şi compozitor şi folklorist, Constantin Sava în colaborare cu Valeria Atudorei (fiica) – Auzite şi gândite şi la lume oferite, o culegere de cugetări şi reflecţii personale.

Nu au fost uitate generaţiile vârtei a treia, 28 de cupluri de beiuşeni aflate la aniversarea a 50 de ani de căsătorie- nunta de aur, au fost felicitate pentru exemplul lor de viaţă de către primarul Adrian Domocoş, şi le-au fost înmânate diplome de onoare şi premii în bani.

Momentul festiv a fost încununat de prestaţia corului mixt Ioan Buşiţia al Bisericii Greco- catolice Beiuş, sub bagheta dirijorului Constantin Sava.

Partea a doua a zilei festive s-a consumat la statuia martirilor Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş din parcul central, recent reamenajat. Au avut loc servicii religioase în memoria martirilor şi eroilor, susţinute de bisericile istorice ale municipiului, după care a a vut loc ceremonialul depunerii coroanelor de flori în cinstirea martirilor. Corul Lyra al oraşului a prezentat un scurt program artistic, iar în încheiere, detaşamente ale cadrelor militare şi ale pompierilor au defilat în faţa mulţimilor de beiuşeni .

Între 27 aprilie şi 1 mai vor avea loc Zilele Beiuşului, într-un spectacol marathon , ce va oferi momente artistice, muzică populară, de petrecere şi invitaţi de seamă ai show-bizului autohton, promiţând clipe de neuitat celor dornici de petrecere şi voie bună.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !