2.500 lei/cap de berbec sau ţap de reproducţie din rase specializate

2.500 lei/cap de berbec sau ţap de reproducţie din rase specializate
A fost elaborată o Hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru achiziţionarea de către producatorii agricoli de berbeci/ţapi de reproducţie din rase specializate”, prin care crescătorii ar putea obţine maxim 2.500 lei/ cap de animal.

În prezent, actul normativ se află în dezbatere publică. Conform MADR, cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 2.500 lei/cap berbec din rasă specializată achiziționat potrivit prevederilor prezentei hotărâri şi maximum 2.500 lei/cap ţap din rasă specializată achiziţionat potrivit prevederilor prezentei hotărâri.

Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de minimis privind achiziţionarea de berbeci/ţapi de reproducţie, din rase specializate, beneficiarii trebuie să deţină minimum 60 capete femele ovine, pe beneficiar, în vederea achiziţionării de berbeci de reproducţie din rasele specializate sau minimum 60 capete femele caprine, pe beneficiar, în vederea achiziţionării de ţapi de reproducţie din rasele specializate.

Achiziţionarea de berbeci/ţapi de reproducţie din rase specializate conform prevederilor alin.(1) se realizează respectând proporţia de un berbec/un ţap din rase specializate la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine deţinute de beneficiar. Numărul maxim de berbeci/ţapi de reproducţie care poate fi achiziţionat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine.

Pentru obţinerea ajutorului de minimis prevăzut la art.4 alin.(1) beneficiarii trebuie să deţină un efectiv de femele ovine/caprine identificate şi înregistrate în RNE, până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri; berbecii/ţapii achiziţionaţi sunt din rasele specializate cuprinse în lista întocmită de ANZ; să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat; să se oblige prin angajament scris să menţină în exploataţie berbecii/ţapii de reproducţie din rase specializate, achiziţionaţi, pe o perioadă de minimum 3 ani începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat; să se oblige prin angajament scris să înscrie în Registrul Genealogic, produşii femeli obţinuţi din monta naturală cu berbecii/ţapii de reproducţie din rase specializate achiziţionaţi în baza prezentei hotărâri, în cazul raselor pentru care se face reproducţie în rasă pură, conform standardelor de rasă.

Acest ajutor de minimis ar putea contribui la creşterea şi stabilizarea cantitativă şi calitativă a producţiilor de carne şi lapte, la echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor fermierilor, ajutându-i să se reaşeze într-o poziţie mai stabilă şi mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !