20-21 august, Carnavalul Florilor, varianta Primăriei

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
Habineak Stefan şi Mihai Jurca
Habineak Stefan şi Mihai Jurca
Eveniment tratat superficial, de regulă, parada carelor de flori s-a gonflat pe fondul ciocnirii orgoliilor între Primărie şi Consiliul Judeţean.

Carnavalul Florilor din acest an are toate şansele să intre în folclorul politic local ca o premieră: moşit de Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, va avea ecouri în două manifestări separate, organizate în două locaţii diferite din oraş. În completarea carelor alegorice, Agenţia de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) propune, duminică, Târgul Gusturilor din Valea Ierului – târg de produse alimentare şi artizanat, cu muzică şi dans maghiar. Acesta va ocupa Piaţa Unirii, unde va aştepta, luni, cele patru care de flori.

Flori naturale

Mihai Jurca, directorul APTOR, zice că reprezentanţii Primăriei Oradea au participat, zilele trecute, la o conferinţă de presă comună cu Primăria din Debreţin – organizator al evenimentului – ocazie cu care au aflat că anul acesta vor face deplasarea la Oradea doar patru care. Anul trecut, orădenii au putut admira cinci astfel de construcţii. Motivul ţine de faptul că anul acesta, ca o premieră, majoritatea carelor vor fi realizate din flori naturale. „Un reprezentant al Companiei Fonix, asociaţia din Debreţin care organizează evenimentul, se afla în Olanda, de unde a comandat două tiruri de flori naturale. O noutate este prezentarea unei inovaţii a unui antreprenor din Debreţin, care a făcut o soluţie nedăunătoare fluorescentă, care face florile să lumineze în întuneric, în mai multe culori”, zice Jurca. Asta îi interesează mai puţin pe orădeni, pentru că aceştia nu vor apuca să vadă carele alegorice pe durata nopţii.

Evită şantierele

Conform tradiţiei, carele vor trece graniţa în noaptea de duminică spre luni şi vor gara, pentru retuşuri şi reparaţii, în Parcul Industrial de pe Borşului. Vor porni spre oraş pe Dacia dar punctul de asamblare ca şi traseul, este altul. „Traseul de anul trecut este plin de şantiere, am decis să le ocolim pentru că luni este, totuşi, o zi lucrătoare”, zice Jurca. Traseul din acest an este B-dul Decebal – Tudor Vladimirescu – Piaţa Unirii, cu pornire de la ora 14:00. Jurca estimează că vor ajunge în centru la ora 15:30, va urma un moment folcloric al Ansamblului Bihorul după care, la ora 18:30, vor părăsi centrul. Vor fi expuse pe cele două porţiuni rutiere nefolosite, din faţa Bisericii cu Lună. Contribuţia Primăriei la eveniment totalizează 15.000 de euro, din care 13.000 de euro costă jumătate din carul alegoric comun.

Târg separat

Cu o zi înainte de paradă, la ora 12:00, în Piaţa Unirii se deschide Târgul Gusturilor din Valea Ierului. Este organizat împreună cu Asociaţia Sfântul Ladislau, în parteneriat cu Asociaţia agricultorilor din Valea Ierului şi Asociaţia Civică Maghiară. Acestea din urmă nu şi-au mai aflat loc pe afişul evenimentului, în contextul acuzelor formulate de Consiliul Judeţean condus de UDMR, cum că Primăria ar fi politizat Carnavalul, prin asocierea cu organizaţii satelit ale celuilalt partid maghiar activ în Bihor, PPMT.

Habineak Stefan a reprezentat, la conferinţa de presă din Primărie, Asociaţia Sf. Ladislau, acesta a insistat mai mult pe semnificaţia momentelor artistice din program: prezentarea pâinii noi este o tradiţie asociată secerişului, când din grâul tocmai cules se fac pâini şi se împart în comunitate, după care fetele fac cununi de spice şi încing dansul. „Vor fi aduse în Centru, la târg, 250 de kg de pâine care vor fi împărţite participanţilor”, a anunţat Habineak.

„Nu comentez”

Invitat să explice din ce anume va consta tradiţionalul alai al carelor de flori, Jurca a spus că, din partea Primăriei, vor defila doar 50 de persoane. În mod tradiţional, alaiul este asigurat de Consiliul Judeţean Bihor aşa că ziua de ieri a consemnat o altă premieră locală: două componente ale unui unic eveniment au fost prezentat în două instituţii publice care n-au găsit punţi de comunicare nici măcar de dragul aparenţelor.

Jurca susţine că a invitat Consiliul Judeţean să fie partener în eveniment dar zice că n-a primit niciun răspuns.

Despre acuzele cum că ar politiza evenimentul prin implicarea PPMT, Jurca zice că „dacă intrăm în zona politică nu fac comentarii. Afişul nu conţine sigla PPMT”.

 

Duminică 20 august

12.00 – deschiderea târgului de produse tradiționale – Târgul Gusturilor din Valea Ierului

12.30 – prezentarea pâinii noi

12.45 – Heit Lóránd și trupa de muzică populară

13.15 – corul Váradi Dalnokok

13.30 – cântece populare de Kiss Adrienn și Kiss Fanni

13.40 – corul Nagyváradi Asszonykórus

13.55 – Heit Lóránd și trupa de muzică populară

14.15 – ansamblul popular de copii Csillag din Belfir

14.30 – Muzică de țiteră din Cetariu

15.00 – 19.00 activități meșteșugărești tradiționale și atelier de creație pentru copii

16.00 – 17.00 spectacol de teatru de păpuși în limba maghiară

Luni 21 august

11:00 – Organizarea paradei în parcarea de pe B-dul Decebal numărul 3

12.00 – deschiderea târgului de produse tradiționale – Târgul Gusturilor din Valea Ierului

11:00 – Sosirea carelor alegorice în parcarea de pe Bdul Decebal nr. 3

14:00 – Plecarea carelor alegorice spre Piaţa Unirii pe traseul: B-dul Decebal, Tudor Vladimirescu, Piaţa Unirii

15:30 – Sosirea în Piaţa Unirii

15:45 – Prezentare care alegorice

16:00 Moment folcloric cu Ansamblul Bihorul

18:30 – Plecarea carelor Alegorice din Piața Unirii

20:00 – Închidere eveniment0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !