20 de ani de la primul airbag

20 de ani de la primul airbag
Primul model Volvo care a fost echipat cu sistemul airbag a fost constuit in 1987.

In ultimii 20 de ani Volvo Cars a continuat sa imbunatateasca tehnologia airbag si sa ofere o protectie superiora in cazurile de impact frontal si lateral.

Volvo a fost primul constructor care a introdus pe masinile sale airbag-urile laterale si cele de tipul cortina.

Sistemul airbag este o dotare standard de ani buni pe modelele Volvo, insa la inceput aceasta noua tehnologie a creat discutii referitoare la viabiliatea noului sistem. Atunci acele ingrijorari au fost justificate deoarece, explica Lennart Johansson directorul departamentului Volvo Cars Interior Product Development, sa faci un airbag sa functioneze nu este o problema dar momentul exact cand acesta trebuie sa functioneze a constituit o problema.

Totul a inceput in 1950

Prima tehnologie airbag a aparut in anii 1950 insa dezvoltarea s-a dovedit problematica. In 1955 a aparut un concept tehnologic care se asemana cu airbag-ul din prezent, singura diferenta fiind aceea ca soferul trebuia sa declanseze airbagul manual prin apasarea unui buton. O alta problema a fost aceea a incarcaturii pirotehnice care sa declanseze airbag-ul, astfel daca incarcatura era prea mare sistemul putea ranii soferul. In 1984 fabricantii americani au ajuns la concluzia ca, pentru a creste nivelul de siguranta, toate masinile trebuie sa fie dotate cu sisteme de protectie ale ocupantilor, sisteme care nu trebuie sa fie actionate de pasageri.

Airbag-ul si centura de siguranta

Airbag-ul a fost recunoscut drept cea mai buna solutie pentru protectia pasagerilor.
Multi analisti au observat faptul ca airbag-ul ar putea inlocuii centura de siguranta, sistem introdus de Volvo in 1959. Chiar si asa, Volvo a mentionat ca cea mai buna solutie este o functionare sincronizata intre centura de siguranta si airbag. Tot Lennart Johansson declara ca ‘mai multe airbag-uri nu vor creste neaparat nivelul de siguranta iar cel mai bine trebuie sa privim o functionare sincronizata cu airbag-uri si centurile de siguranta’.
Sistemul airbag a devenit o dotare standard pe masinile Volvo 850 in anul 1991.

Primul sistem de protectie laterala

Nu cu mult timp dupa aceea, Volvo a dezvoltat o noua tehnologie prin introducerea unui nou sistem airbag amplasat in scaunele fata. Acesta avea sa protejeze ocupantii masinii in cazul unui impact lateral.

Urmatorul pas a fost introducerea in premiera a cortinei care are menirea sa protejeze capetele ocupanilor. Prima masina care a fost echipata cu acest sistem a fost berlina Volvo S80 in anul 1998. In prezent aceasta tehnologie a evoluat pe noul model V70/ XC70, cortina fiind marita cu 60 de mm pentru a proteja si copiii care stau pe bancheta spate.

Imbunatatirea Cortinei

Sistemul airbag a evoluat foarte mult din momentul cand a aparut in urma cu 20 de ani, iar Volvo a dorit constant sa produca cele mai sigure masini de pe piata. Dupa 20 de ani sistemul airbag intalnit pe masinile noi este perfectionat pentru a oferii un nivel al protectiei foarte bun indiferent de tipul impactului, si Volvo doreste in continuare sa ofere cele mai sigure masini din lume.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase