20 de ţări anunţă înfiinţarea unui Observator Spaţial al Climei

20 de ţări anunţă înfiinţarea unui Observator Spaţial al Climei
Agenţiile spaţiale din 20 de ţări, inclusiv din România, au propus în cadrul unei declaraţii comune ce a fost adoptată luni seară la Paris, înfiinţarea unui “Observator Spaţial al Climei”, care va permite schimburile reciproce de date ştiinţifice obţinute din spaţiu, informează Agerpres.

China, Japonia, India, UE, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Italia, Elveţia, Austria, Suedia, Norvegia, România, Israel, Ucraina şi Emiratele Arabe Unite au adoptat această declaraţie – denumită “Declaraţia de la Paris” -, redactată la iniţiativa Franţei.

Dintre cele 50 de variabile climatice esenţiale pentru înţelegerea climei planetare, 26 sunt observate din spaţiu graţie sateliţilor. Aceştia monitorizează mai ales evoluţia temperaturilor pe Glob, creşterea nivelului oceanelor, emisiile de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon şi metanul.

“În măsura în care supravegherea din spaţiu este în esenţă independentă faţă de graniţe şi universal accesibilă, spaţiul este deosebit de pertinent în ceea ce priveşte conştientizarea unor chestiuni legate de modificările climatice”, au subliniat semnatarii Declaraţiei de la Paris.

“Scopul acestui Observator Spaţial al Climei este de a reuşi să coordonăm toate mijloacele care există”, a explicat pentru AFP Jean-Yves Le Gall, preşedintele CNES.

“Astăzi, cele mai multe dintre ţări nu împărtăşesc cu alte ţări datele lor despre climă obţinute din satelit. Trebuie să ajungem la o liberă circulaţie a acestor date. Însă trebuie şi ca ţările să se pună de acord în legătură cu nomenclatura acestor date, forma lor, pentru a putea să le comparăm”, a adăugat oficialul francez.

“Obiectivul este acela de a crea pe urmă un site care să adune toate aceste date”, aşa cum există deja pentru datele spaţiale despre catastrofe naturale la nivel mondial, a adăugat Jean-Yves Le Gall.

Marii absenţi

Agenţia americană NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) nu a fost prezentă la această reuniune ce a avut loc la sediul CNES (Centre National d’Etudes Spatiales) din Paris, cu ocazia unui summit pentru climă organizat marţi de preşedintele francez Emmanuel Macron. Agenţia spaţială rusă nu a fost nici ea prezentă.
Sursa: Agerpres0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !