2004 – strangulări, 2005 – intoxicări

De doua saptamâni de când a început Postul Craciunului, numarul bihorenilor care vor sa-si ia viata a crescut alarmant. De la începutul Postului, peste 20 de bihoreni au încercat sa-si puna capat zilelor.

Potrivit informatiilor primite de la serviciile medicale de urgenta, peste 20 de bihoreni au încercat în acest rastimp sa îsi ia viata folosind diverse tertipuri, cel mai cautat mod fiind intoxicatia voluntara cu medicamente. Cu zeci de tablete


De luni si pâna marti dimineata, trei bihoreni au încercat sa-si puna capat zilelor. Oradeanul D.L. (30 ani) a baut circa 50 de tablete de cinci feluri. A scapat cu viata, dar a necesitat internare la Spitalul Judetean.


O tânara de 25 ani a vrut sa se omoare în cursul noptii de luni spre marti îngurgitând aproape 40 de pastile de trei feluri. A scapat si ea, tot cu internare la spital.
Un alt tânar de 19 ani, din Marghita, a vrut luni sa încheie socotelile cu viata taindu-se cu o sticla la mâna dreapta. El a ajuns la Spitalul Marghita. Medicii au observat ca anul trecut, cei mai multi bihoreni au încercat sa se omoare prin strangulare, iar acum tendinta pare sa fie spre intoxicatiile voluntare medicamentoase.

Singuratatea e de vina?


Bihorenii cu probleme emotionale care se acutizeaza în perioada de dinaintea Sarbatorilor de iarna apeleaza la medicamente uzuale, pe care le pot gasi în farmacii sau pe care le pot procura mai usor pe baza de reteta.


„Persoanele labile psihic si persoanele singure sunt vulnerabile în preajma sarbatorilor. Vad ca altii sunt fericiti, cu familia, iar ei sunt singuri. Astfel cad în depresii”, ne-a declarat dr. Emil Botcau, de la Serviciul Judetean de Ambulanta.


El ne-a spus ca majoritatea celor care încearca sa se sinucida sunt tineri, si de etnie maghiara. „La toate congresele si manifestarile stiintifice la care am participat, si care au avut aceasta tema, nu s-a ajuns la o concluzie clara. Înca nu s-a ajuns la o explicatie de ce persoanele maghiare aleg mai mult tentativele de suicid”, ne-a spus doctorul.


Medicii spun ca este foarte posibil ca numarul bihorenilor care vor sa se omoare sa creasca si mai mult, pe masura ce se apropie Craciunul si Revelionul.

Otilia Sandor