2006, văzut din Parlamentul României

2006, văzut din Parlamentul României
ORADEA – În prag de Revelion, i-am întrebat pe marea majoritate a parlamentarilor de Bihor cum a fost pentru ei anul 2006 şi ce-şi propun pentru anul ce vine.
„A fost pentru mine un an plin, cu foarte multe călătorii, în SUA, Bruxelles şi Strasbourg.

Am reuşit să atrag unele investiţii în Bihor”, spune senatorul PD Radu Ţîrle, care a vorbit de barajul de acumulare de pe Crişul Negru, ce va fi construit începând cu anul viitor. „Am avut mai multe discuţii cu ministrul Sulfina Barbu şi cu directorul Apelor Române pentru a-i convinge că e mare nevoie de acest baraj, care va apăra o treime din judeţ de inundaţii”, a dat lămuriri senatorul.

Democraţi zbuciumaţi
Nemulţumirile lui Ţîrle? „O supărare a mea se leagă de faptul că nu am reuşit să-i conving pe colegii din PD că proiectele pe care le derulez eu ajută la schimbarea mentalităţii, a activităţii instituţiilor publice din România. De aceea am dus în SUA toţi primarii Alianţei. Vreau să continui şi la anul aceste proiecte”, a dezvăluit Ţîrle.
Colega lui Ţîrle, deputata PD Ionela Bruchental, încearcă „un sentiment de satisfacţie şi mulţumire” la final de an, în principal datorită adoptării de către Parlament a Legii Coş-Bebe, a cărei coautoare este, după opt luni de zbatere. Bruchental: „Simt că am progresat faţă de anul trecut. Mi se pare şi firesc să fie aşa. Pentru anul viitor doresc să păstrez acest ritm, să mă achit de datoria pe care o am faţă de bihoreni şi să schimb cât pot imaginea Parlamentului”.
Cel mai proaspăt parlamentar PD, Gheorghe Sârb, venit în vară dinspre PSD, cataloghează 2006 ca fiind pentru el „un an zbuciumat”. Şi pe bună dreptate. „Activitatea mea se poate verifica, în plen şi în comisii. Anul trecut pe vremea asta nu aş fi crezut că se vor întâmpla atâtea lucruri, trecerea mea la PD, crizele astea politice, disputa între palate… Toate acestea au creat un disconfort”.

Liberalii, satisfăcuţi
Parlamentarii liberali se declară mulţumiţi de 2006. Cornel Popa: „A fost cel mai darnic an pentru bihoreni. Anul trecut am fost fericit că am reuşit să aducem 400 miliarde în Bihor. Anul acesta am ajuns la 1.000 de miliarde, şi mi se pare că se poate şi mai mult. Anul viitor vor veni 500 milioane de euro pe dezvoltare rurală de la UE, şi vreau ca Bihorul să primească pe proiecte o bună parte din aceşti bani. Proiecte? În 2007 – 2008 avem şanse să inaugurăm două magistrale de gaz în judeţ. De asemenea, la anul se va derula proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă (epurare, canalizare), de 65 milioane de euro. Sunt două proiecte mari la care ţinem, care vor ridica standardul de viaţă al bihorenilor”. Şi deputatul Valeriu Boeriu crede că a fost un an destul de bun pentru el, ca parlamentar: „Am primit în sfîrşit acordul UE pentru Legea farmaciei. Lucrez la Legea centrelor medico-sociale, împreună cu un coleg. Sper că aceste legi vor ieşi la primăvară. Mai am un vis mai vechi: să separăm Colegiul Medicilor de Familie de Colegiul Medicilor, deoarece avem interese diferite. La capitolul nemulţumire pot aminti faptul că au căzut iniţiativele legislative privind acordarea unor reparaţii morale şi materiale pentru lucrătorii armatei şi miliţiei daţi afară în anii ’40 şi ’50, precum şi cea privind acordarea unui laptop pentru fiecare profesor şi elev”.

„Bunicel” la PRM şi UDMR
Deputatul UDMR Lakatos şi peremistul Magheru spun la unison că au avut un an „bunicel”. „Am avut un an între notele 7 şi 8. Am însă şi câteva neîmpliniri: nu am reuşit să imprim o mai liberală concepţie economică în cadrul UDMR. Eu sunt adeptul unei economii mai libere, în care statul să nu mai intervină. Altfel, avem un sistem jumătate de stat, jumătate privat, nereglementat corect, ce duce la corupţie”, crede Lakatos Peter, nemulţumit că noul Cod Fiscal nu descentralizează îndeajuns. Realizări? „Au fost 23 de cazuri în care propunerile mele au fost acceptate de Comisia economică şi 12 cazuri in care în plen am reuşit să-mi promovez iniţiativele. Pentru 2007 vreau să stabilim dinainte care sunt companiile care nu se privatizează şi să nu ajungem în situaţia Ungariei, căreia i-a fost respinsă de două ori în acest an strategia post-aderare de către Bruxelles”.
Deputatul Paul Magheru pare că a avut mai mult satisfacţii personale: fiica sa şi-a luat doctoratul, iar fiul specializarea în Medicină. „M-am străduit să-mi fac datoria în triplă calitate: profesor universitar, parlamentar şi lider de filială”. Pentru 2007 Magheru vrea să crească numărul peremiştilor în Bihor cu 30% şi să-şi publice două cărţi.

Lupii tineri
Tinerii parlamentari de Bihor lasă să se înţeleagă că sunt dezamăgiţi de clasa politică. Deputatul PSD Claudiu Pop: „A fost un an dificil din cauza convulsiilor politice, cu multe necunoscute, în care, din păcate, democraţia a fost prost înţeleasă şi prost pusă în practică. Ultima scenă din Parlament vorbeşte de la sine. Am însă şi satisfacţia că am reuşit să realizăm câteva obiective propuse în acest an, în care am reuşit să fiu aproape de cetăţeni. Pentru 2007 doresc să îmi continui activitatea, să fiu mai mult în mijlocul oamenilor, să duc problemele lor în Parlament”, ne-a declarat Claudiu Pop, un aprig critic al Puterii.
Pentru conservatorul Eduard Hellvig, 2006 „nu a fost un an excepţional”. „La nivel personal e întotdeauna loc de mai mult. Mi-aş fi dorit un mediu politic mai matur. Din păcate, nu am reuşit să schimb sistemul în care am intrat. Sistemul ne trage după el. Comparativ cu 2005, mediul politic s-a degradat în 2006. Anul 2007 s-ar putea să aducă o maturizare a clasei politice, o dată cu alegerile europene. De obicei, politicienii devin mai atenţi când trebuie să se meargă la vot”, spune Hellvig, care de la 1 ianuarie va fi europarlamentar.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase