2013 – anul autonomiei pentru Laszlo Tokes

Tokes Laszlo şi Szilagyi Zsolt
Tokes Laszlo şi Szilagyi Zsolt
Deşi nu a câştigat niciun colegiu uninominal la alegerile parlamentare, Tokes şi PPMT îşi păstrează retorica.

Tokes Laszlo anunţă că pentru Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) anul 2013 va fi „anul autonomiei”. Fostul episcop reformat încurajează acţiuni tot mai agresive, care să ceară autonomia Ţinutului Secuiesc faţă de România. Tokes îşi doreşte mobilizarea etnicilor maghiari prin manifestări stradale, pentru a forţa mâna autorităţilor.

Despre relaţia cu UDMR, Tokes spune că va discuta cu aceştia în cadrul Forumului de Mediere al Maghiarilor din Transilvania. Recunoaşte însă că-i va fi foarte greu, dacă nu imposibil să stea la masă cu aleşii UDMR. „I-am ierta, urmând exemplele biblice, dacă s-ar pocăi. Pentru că UDMR are nevoie acum de o curăţire sufletească personală şi principială. Din păcate, liderii de acum ai Uniunii, tineri sau în vârstă, s-au stricat. Sunt politicieni meschini tipic post comunişti, care nu slujesc comunitatea maghiară, ci numai propriul interes”, e de părere Tokes, care a condamnat cu astă ocazie şi protocolul de colaborare al UDMR cu USL, semnat pe 1 octombrie 2012. „Prin acest pact UDMR şi-a trădat propriul electorat, continuând practica minciunilor prin care a reuşit la fiecare alegeri parlamentare să ajungă la guvernare”, a spus Tokes, care crede că România are acum „cel mai prost Parlament din ultimii 23 de ani”.

În stradă pentru autonomie

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a anunţat că PPMT va iniţia mai multe mişcări în stradă, de-a lungul acestui ani. Sunt vizate judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi altele, precum Bihorul şi Satu-Mare, în care există comunităţi maghiare semnificative. Se pune inclusiv problema iniţierii un referendum local în Ţinutul Secuiesc, pentru ca cetăţenii de acolo să-şi spună părerea legat de autonomie.

Liderii PPMT pun în relaţie pactul secret al UDMR cu USL şi intimidările la care susţin că ar fi fost supuşi din partea autorităţilor aceia care au semnat pentru înfiinţarea PPMT.

Vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt a concluzionat că, deşi a atins pragul de 5%, UDMR ar fi, de fapt, „sub pragul etic al reprezentativităţii comunităţii maghiare”.

 7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor