2017 îi întâmpină pe români cu o taxă nouă

Reactualizat la:
6Comentarii
2017 îi întâmpină pe români cu o taxă nouă
De la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare taxa pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă care va ajunge și la 120 lei/tonă.

Autoritățile anunțau în 2015 că taxa de gunoi ar urma să fie introdusă din ianuarie 2016, iar banii obținuți urmau să meargă către Fondul de Mediu. Se pare că, parlamentarii români au amânat-o „până în ultima zi”.

„Multe autorităţi au solicitat o eşalonare pe mai mulţi ani a plăţii acestei taxe, pentru că nu au asigurată infrastructura. Adică taxa să crească gradual la 80 de lei/tonă. Însă această taxa trebuia introdusă acum cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE ne mai permite să prelungim termenul”, a declarat ministrul Mediului Cristiana Paşca Palmer .

Cristiana Paşca Palmer a adăugat că în unele ţări europene această taxa ajunge la 100 de euro/tonă. În 2018, potrivit prevederilor incluse în Legea 384/2013, taxa va crește la 120 lei/tonă.

Cerințele UE

Conform directivelor europene, România are de îndeplinit, până în 2020 următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare și reciclare din masa totală a cantităților de deșeuri (hârtie, metal, plastic și sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri ne-periculoase provenite din activități de construcție și demolări, 60% valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională și, nu în ultimul rând, să atingă, anual, o cantitate colectată de 4 kg/locuitor de deșeuri electrice și să colecteze separat bio-deșeurile în vederea compostării și fermentării acestora.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor