2018 – Centrul Oradiei intră din nou în şantier

De Cristina Ghilea
21Comentarii
Proiectul de refacere a Pieţei Ferdinand intră în execuţie
Proiectul de refacere a Pieţei Ferdinand intră în execuţie
Pe bani proprii sau din proiecte, Primăria are deja o variantă a listei cu lucrările care vor începe în acest an.

Primăria a încheiat anul trecut plătind masiv dintre datoriile acumulate, pentru a epuiza pe cât posibil sumele disponibile în buget.

Deliberativul local a aprobat, cu ocazia ultimei şedinţe din 2017 plăţi de peste 20 de milioane de euro, ocazie cu care s-a stins, printre altele, şi creditul accesat pentru plata tramvaielor Siemens. Motivul ţine de politica naţională practicată de Guvernul Tudose, care a dat mai mulţi bani primăriilor care, la finalul anului antrerior, aveau economii mici sau deloc la bugete. Acum, la început de an, executivul are în lucru o listă de lucrări care ar urma să înceapă în acest an. Aceasta e cu atât mai stufoasă cu cât o parte dintre lucrările care trebuiau începute în 2017 au fost reportate pe 2018 din varii motive.

Central

Refacerea Pieţei Ferdinand şi a străzii Aurel Lazăr sunt lucrări care presupun un grad mare de disconfort nu doar pentru riverani ci pentru toţi orădenii care tranzitează zilnic zona. Viceprimarul Mircea Mălan spune că, pentru a preveni „suprapunerile de autoritate, de competenţe sau de termene”, se vor licita în acelaşi pachet toate lucrările pe care le presupune proiectul.

„Se licitează, pe lângă amenajarea Pieţei, şi reabilitarea sau mutarea reţelelor de apă, de canalizare sau de electricitate. Între sărbători am avut discuţii cu cei de la Electrica pentru că ei au acolo o intervenţie serioasă, de îngropat două posturi TRAFO şi de mutat în canalizaţia tehnică reţelele”, precizează edilul.

Piaţa Ferdinand din zona Teatrului de Stat va fi pietonalizată în mare măsură. În primăvară ar trebui să înceapă lucrările iar acestea ar trebui să fie finalizate într-un an şi opt luni, anunţă viceprimarul Mălan. Adică în 2019 – 2020. Emodi Tamas este arhitectul care a realizat studiul de fezabi...
Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat soluţia pentru pietonalizarea străzii A. Lazăr şi propunerea de amenajare a zonei dintre Podul Centenarului şi Podul Sf. Ladislau. „Am cerut arhitecţilor să găsească acele concepte care nu parazitează ce este valoros aici dar şi care să adauge un plus de valo...

În ianuarie se dau drumul la licitaţii şi, estimează Mălan, în primăvară s-ar putea emite ordinul de începere a lucrărilor.

În aceeaşi situaţie este refacerea malului stâng al Crişului Repede, pe porţiunea dintre Podul Sf. Ladislau şi Podul Centenarului.

Amenajarea va fi executată tot de firma Repcon, dar edilii au pretenţii noi de calitate şi estetică. După două cvasi-eşecuri arhitecturale în amenajarea de promenade de-a lungul Crişului Repede – cea de la Podul Dacia spre Podul CFR şi cea cu beton amprentat, de la Podul Decebal până în Centru, edil...

Imobile

Pentru Casa Darvas La Roche de pe Iosif Vulcan, ordinul de începere a lucrărilor se poate da încă din ianuarie – procedura licitaţiei a fost încheiată, firma Constructorul Sălard este executant. Muzeul Francmasoneriei şi complexul de săli din Vulturul Negru vor intra, de asemenea, în licitaţie pentru desemnarea constructorilor.

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, administrator al obiectivului turistic Casa Darvas - La Roche, anunţă că, din 18 decembrie 2017, obiectivul turistic se va închide publicului spre vizitare, în vederea pregătirilor pentru începerea proiectului de restaurare. Ca un...

Termic

Şi pe termoficare urmează să înceapă proiecte bănoase: intervenţii pentru reabilitarea magistralelor dar şi pentru modernizarea punctelor termice. Acolo unde acestea sunt ineficiente, sistemele clasice se vor anula, fiind înlocuite de module în imobile.

Cea mai amplă investiţie care ar urma să înceapă în acest an este implementarea soluţiei pentru a înlocui Grupul 1 din CET, vechi din 1966. Termoficare SA are în lucru un studiu de fezabilitate din care să reiasă dacă e mai rentabil să modernizeze instalaţia existentă în cazan sau să cumpere o turbină nouă, pe gaz, în cogenerare.

Sub pământ

Realizarea unui sistem de tuneluri rutiere sub Centrul Civic, cu rostul pietonalizării porţiunii dintre Parcul 1 Decembrie şi Cetate a fost amânată fără termen, din cauza costurilor mari pe care bugetul ciuntit începând din 2017 nu le suportă.

Pe bugetul local, pentru început măcar, ar urma să înceapă lucrările de realizarea unui pasaj pe sub B-dul Magheru, de la Poliţia Rutieră până în zona Hotelului Dacia.

Anul acesta ar mai putea începe prelungirea drumului expres până în giraţia de la Real, realizarea legăturilor rutiere alternative cu Sîntandrei şi Oşorhei. De asemenea, ar trebui terminat Podul Centenarului, în locul pasarelei cu stea dar şi mutarea pieţei de vechituri peste centură.

Au fost depuse cinci oferte, aparţinând unor asocieri, licitaţia este în perioada de depunere a contestaţiilor. Primăria a terminat procedura de achiziţie pentru „Demolarea Pasarelei Plevna din beton armat peste Crișul Repede, elaborare proiect tehnic pentru execuție, obținere autorizații și exec...

Tramvaie noi

În 2018 urmează să înceapă prelungirea liniei de tramvai de-a lungul Peţei, cu o lungime totală de peste 7km. OTL ar urma să se doteze, gradual, începând din acest an, cu tramvaie noi, în contul unor proiecte cu finanţare europeană: patru sau cinci urmează să fie cumpărate pe Axa Mobilitate, de unde Oradea ar putea primi în jur de 10-12 milioane euro, restul prin HU-RO.

”Acest tramvai nu este un hârb”, insistă directorul OTL, Mircea Pop, în replica la comentariile nemulțumiților. Ultimul lot de tramvaie second hand urma să ajungă în depoul OTL înainte de Crăciun. Între sărbători, tehnicienii montează aparatura electronică specifică Oradiei, iar anul viitor garni...

Restanţe

Proiectul de eficientizare energetică a câtorva clădiri publice va intra şi el în faza de execuţie. Din cauza întârzierilor cu ghidurile de finanţare, acesta a trenat anul trecut. Spitalul Judeţean, Municipalul şi şcolile Dacia, O.Ghibu, Generală 11, Generală 20 şi Liceul Ortodox de pe strada Aluminei urmează să fie izolate cu polistiren şi să le fie înlocuite tâmplăriile şi instalaţiile interioare.

Anul acesta ar urma să intre în execuţie şi eficientizarea energetică a 48 de blocuri. „Urmează să semnăm contractele de execuţie şi să dăm drumul la lucrare”, zice Mălan. Epuizaţi de aşteptare, unii dintre beneficiari au anunţat că vor să se retragă din proiect. „Voi continua întâlnirile cu asociaţiile. Sunt 300 de asociaţii care au depus cerere să intre în program dar nu se va putea, pe această linie este ultima strigare, în vreme ce alţii, care au documentaţiile pregătite, se gândesc să renunţe”, spune el.

Între lucrările care trebuie să continue în acest an figurează şi finalizarea drumului expres – lucrare oprită din motive de „vreme neprielnică” şi refacerea lucrării de la Dealul Ciuperca. La acest proiect, s-a finalizat prima etapă a consolidării dealului, suportată exclusiv din bugetul oraşului. Ar urma consolidări de dimensiuni mai mici, pe porţiuni reduse spune Mălan, după care se va reface amenajarea distrusă.

Pentru anul acest s-a amânat şi finalizarea parcării subterane de pe strada Independenţei. La finalul lui 2017, după luni întregi de relativă inactivitate pe amplasament, lucrarea era tot în faza birocraţiei.

Şantierul de pe strada Independenței are şanse reale să devină cel mai longeviv din Oradea. Deşi recent orădenii au putut observa o timidă reluare a activităţii, adevărul e că craterul ultracentral s-a întors înapoi în faza documentelor tehnice. Abia la începutul acestei luni a contractat Primări...21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor