2018 se anunță un an cu schimbări în sistemul de învățământ

2Comentarii
2018 se anunță un an cu schimbări în sistemul de învățământ
Consultare publică privind aducerea unor modificări în învățământul liceal.

Promisiunile privind apariția unor modificări aduse sistemului de învățământ, făcute de ministrul Educație la finele anului trecut, ar urma să se materializate în acest an. În consecință ar urma să aibă loc schimbări majore în sistem. Astfel, se dorește introducerea manualului unic, modificarea perioadei de susținere a examenului de bacalaureat și creșterea salariilor profesorilor.

Intenții și promisiuni

În ce privește manualul unic, Editura Didactică și Pedagogică (editură de Stat) va fi cea care va elabora câte un manual pentru fiecare disciplină în parte, pentru toți elevii.

Modificări vor fi aduse și examenului de Bacalaureat. Dacă până acum competențele ligvistice și digitale de la BAC erau susținute de absolvenții claselor a XII-a cu câteva zile înaintea probelor scrise, de acum această probă ar urma să se țină iarna, în perioada 12-22 februarie. O altă noutate care ar putea apărea la Bacalaureat este reintroducerea probei sportive, o propunere care deocamdată este în stadiu de proiect.

Conform unor inițiative legislative în programa școlară din 2018 ar urma să apară noi materii, precum Educație pentru Nutriție și o materie despre Uniunea Europeană.

Pentru intențiile sale privind planurile-cadru pentru învățământul liceal, Ministerul Educației și Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) a lansat o primă etapă de consultare publică unde a prezentat trei variante. Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Educației se precizează că variantele supuse consultării au fost construite pornind de la competențele ce urmează a fi dobândite de elevi la finalul claselor a X-a și a XII-a, așa cum sunt definite de profilul absolventului și că acestea urmăresc eliminarea unor incoerențe sau dezechilibre existente în actualele planuri-cadru și dezvoltarea unor oferte educaționale care să corespundă așteptărilor elevilor ce au optat pentru un anumit profil sau specializare.

Toţi cei interesaţi (cadre didactice, specialişti în curriculum, elevi, părinţi, etc.) pot să participe şi să-şi exprime punctele de vedere, sugestiile şi propunerile pe adresa de e-mail info@ise.ro, până la data de 26 ianuarie 2018, inclusiv. O altă formulă de colectare a feedback-ului se va face prin publicarea unui chestionar online. Consultarea publică va include şi întâlniri cu elevi, părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai societăţii civile la nivel regional sau judeţean.

Adoptarea noilor planuri de învățământ ar urma să permită Ministerului Educației să demareze procesul de elaborare a unor noi programe școlare pentru liceu și implementarea, în premieră, a unui model unitar de proiectare bazat pe competențe la nivelul învățământului primar, gimnazial și liceal.

Promisiuni pentru dascăli

Modificări ar urma să apară și în ce privește activitatea cadrelor didactice. Astfe, profesorii titulari care vor să se detașeze în altă instituție ar urma să fie constrânși să scurteze perioada de blocare a posturilor, de la 10 la 3 ani.

În privința salariilor, acestea ar urma să cească 25% încă din această lună. Cu toate acestea sindicaliștii din învățământ sunt nemulțumiți, sugerând că de fapt procentul de creștere ar urma să fie mult mai mic, de doar 4%, în mână, odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. O altă creștere salarială de 20% e promisă dascălilor începând cu luna martie a acestui an.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor