În 2008, pe cioburile lui 2007

5Comentarii
În 2008, pe cioburile lui 2007
ORADEA – Cine a ales să-şi petreacă Revelionul 2008 în centrul urbei a intrat în nou an pe un covor de cioburi, în larma paharelor şi sticlelor de şampanie trântite de asfalt cu furia frustrărilor acumulate în anului care s-a terminat.

Punct de întâlnire al fanilor de petarde şi pocnitori, cheful municipal din noaptea de anul nou prezintă, de regulă, risc major de pârlire a hainelor şi de întindere a nervilor până spre limita frângerii. Asta în absenţa dozelor regulate de şampanie. Efectul calmant al licorii cu bule se simte, însă, imediat după administrare. După o doză rece, servită fie dintr-un elegant pahar cu picior – adus de acasă şi ferit de mulţime cu orice preţ, fie dintr-un pahar de plastic de unică folosinţă, care nu cere eforturi speciale de transport şi depozitare, aglomeraţia pestriţă capătă un aspect chiar prietenos pentru orice morocănos.

Regula a funcţionat perfect în Piaţa Unirii din Oradea, unde mii de oameni, familii, cupluri sau găşti de prieteni şi-au dat întâlnire pentru concertele oferite de Primăriei sau pentru mini-chefurile în stradă, toate având ca punct culminant cele 25 de minute de focuri de artificii. „Noi am început cheful acasă, de pe la şapte, dar am ieşit să ne uităm la artificii. Am auzit că de data asta şi-au făcut temele ăştia de la Primărie”, comenta Mircea Sarca, prezent în centru în compania prietenilor.

Muzică şi dans

Petrecerea din stradă s-a declanşat, conform programului, în jurul orei 22.00, mult după lăsarea întunericului. Pentru o vreme, punctul central a fost scena amplasată în parcarea din strada Independenţei, unde mixajele DJ-ului local Adi Filip au încălzit un public deloc dens, pentru intrarea în scenă a lui David Brian şi Hotel FM. Până la finalul acestui recital, în aşteptarea vedetei serii, mulţuimea a format deja un covor compact în parcare. Intrarea în scenă a lui Mircea Baniciu, ambalat într-o pufoaică groasă ce-i lăsa libere doar mâinile, a găsit poporul din centru gata de dans şi cântare. „Căutând în aer prada / O pisică trece strada / Şi e neagră, vai de noi,/Chiar şi veacul se opreşte/Şi privind-o, se gândeşte/Cum s-o şteargă înapoi!”… Folkistul a coborât de pe scenă în public, pe rând, în aplauzele şi bucuria generală, Pisica neagră sau pe Andri Popa. A încercat să zugrăvescă în orădeni tabloul începutului de secol, când trebuie să fi circulat şi pe la noi extravagantul tramvai cu etaj şi tras de cai. „Eu m-am mutat în Oradea din zona Beiuşului, acum vreo 20 de ani. Nu am prins tramvaiul cu cai, dar îmi place piesa”, ne-a spus o orădeancă în vreme ce dansa frenetic pe muzica fostului membru Phoenix. Artistul s-a retrast în aplauze pentru a admira în compania publicului său exploziile multicolore de pe cerul Oradiei.

Fără incidente

Momentul artificiilor a reunit, de altfel, poporul din stradă, cu VIP-urile participante la recepţia din Sala Mare a Primăriei. Alaiul condus de primarul Mihai Groza, însoţit de soţia sa Otilia, a coborât în stradă, în faţa Primăriei pe toată durata artificiilor, urându-le celor prezenţi „Un an nou fericit” şi „La mulţi ani!”.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Jandarmi peste 10.000 de orădeni şi-au petrecut Revelionul în stradă. „Nu au existat probleme deosebite, nu s-au dat sancţiuni. Au fost doar câteva persoane legitimate şi avertizate”, a declarat lt. Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al IJJ Bihor.

Cristina Ghilea & Georgiana Anghel5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor