În 2011 va fi finalizat tronsonul Suplac – Borş

10Comentarii
Prefect Bihor Gavrila Ghilea
Prefect Bihor Gavrila Ghilea
Prefectul Bihorului este optimist în privinţa evoluţiei infrastructurii rutiere a judeţului nostru. Video: Un an de mandat pentru Gavrilă Ghilea  | Video: Prefectul despre Centura Oradiei Video 

Jurnal bihorean: Se împlineşte un an de când sunteţi prefect. Ce aţi trece la capitolul realizări?
Gavrilă Ghilea: Dacă vă aduceţi aminte, am pornit cu ideea de a schimba relaţia dintre funcţionarii Prefecturii şi primari. Aici, din toate informaţiile pe care le aveam eu şi până la urmă m-am convins că erau adevărate, funcţionarii din Prefectură tratau primăriile şi primarii oarecum de sus, lucru care mie nu mi-a convenit. De aceea a fost unul dintre lucrurile pe care am dorit să le schimb. Acest lucru zic că s-a şi realizat. La mai multe intervenţii de-ale mele, funcţionarii din Prefectură au înţeles că trebuie să îşi schimbe modul de lucru în relaţia cu primăriile. Apoi, avem relaţia funcţionarului cu cetăţeanul. Şi aici aveam informaţii că această relaţie nu funcţiona aşa cum trebuia. Sigur, nu pot să spun că lucrurile s-a schimbat în totalitate. Mai avem de lucru în această direcţie dar sunt convins că în multe locuri atitudinea funcţionarului public este schimbată în bine iar acolo nu există altă variantă se vor opera schimbări. Adică până la eliberarea din funcţie a funcţionarului respectiv.

Ne puteţi da şi câteva exemple?
La instituţiile unde relaţia cu cetăţenii e mai densă. Spre exemplu: la Casa de Pensii, la Cadastru. Aici cred eu că lucrurile s-au schimbat, însă nu în totalitate. Sunt convins că mai avem de lucru. La o vizită de-a mea la ITM, am avut nefericita surpriză să constat că un cetăţean ce venise cu un copil de mână şi avea nevoie de o hârtie, iar o funcţionară i-a arătat programul, spunându-i că de la acea oră nu mai discută cu nimeni. Acest lucru pe mine m-a deranjat şi sigur că s-au luat măsuri de către conducerea insitituţiei. Cetăţeanul respectiv venea din judeţ cu copilul său iar tu, ca funcţionar public nu ai voie să tratezi în felul acesta un om care are o problemă.
Şi la Casa de Pensii, unde afluenţa de cetăţeni cu probleme e foarte mare, am sesizat conducerea, luându-se măsuri.

Adversarii dumneavoastră politici au acuzat în mai multe rânduri starea proastă a infrastructurii rutiere din judeţ, mai ales a drumurilor naţionale. Cum le răspundeţi?

Infrastructura judeţului e un capitol la care judeţul Bihor suferă încă destul de mult, pentru că ani de zile nu a fost tratat cu atenţia cuvenită de către forurile centrale. Mă refer atât la drumurile naţionale cât şi la cele judeţene. Şi pentru mine a fost o prioritate, din acest motiv. Însă trebuie spus că în 2009 s-a început reabilitarea drumului Oradea – Arad. De asemenea, se lucrează la drumul Oradea – Satu Mare. Sunt două drumuri naţionale foarte importante, aflate într-o stare avansată de degradare. Probabil încă că la începutul anului viitor aici lucrurile vor fi rezolvate. De asemenea, s-au făcut reparaţii la drumul Biharia – Chiribiş – Suplac, fiind adus într-o stare cât de cât funcţională. Probabil după această iarnă s-o mai fi deteriorat, însă oricum este departe de ceea ce a fost. Şi se va mai interveni pentru a rezolva acest drum supus constant distrugerii din cauza utilajelor grele ce lucrează la Autostradă. S-au făcut reparaţii şi la drumul Aleşd – Şinteu. Aşadar, a fost nevoie de sume considerabile pentru ca aceste drumuri să fie aduse în stare funcţională.

Spuneaţi de DN Oradea – Arad. Probabil că ştiţi că la execuţia acestui drum sunt nereguli grave, iar Regionalele de Drumuri şi Poduri Cluj şi Timiş i-au impus constructorului Astaldi să refacă în bună măsură ce au lucrat până acum, din cauza execuţiei execrabile…

Mi se pare normal, dacă nu au executat lucrările la calitatea prevăzută în proiect.

…au apărut gropi la puţin timp după turnarea asfaltului.
Este posibil, nu ştiu acest lucru, dar sunt convins că cei care trebuie să urmărească aceste lucruri le urmăresc, pentru că au răspundere mare. Se va reface, nicio problemă. Important este că lucrările merg în continuare şi că în scurt timp vom avea un drum la un nivel cât de cât european.
Însă vreau să vă zic şi altceva, un subiect care cred eu că este important pentru bihoreni. Anul acesta se va lucra din plin la tronsonul de Autostradă Suplac – Borş. Este posibil ca până la începutul anului viitor să fie finalizat acest tronson. Deci până în 2011 acest tronson va fi finalizat!

În acest moment, cum aţi estima, procentual vorbind, posibilitatea ca în 2011 să fie finalizat tronsonul bihorean al Autostrăzii?
Sunt şanse de 90%. O spun cu toată responsabilitatea. În 2011 acest tronson va fi terminat.

În ciuda acestor investiţii, PNL şi UDMR au acuzat Guvernul Boc că nu a sprijinit destul Bihorul…
Cel mai bine ar fi dacă ar spune-o punctual. Eu vă spuneam de infrastructură pentru că de când mă ştiu nu am fost mulţumit de modul în care guvernele de la Bucureşti au tratat judeţul Bihor. Nu înseamnă că acum sunt mulţumit în totalitate. Uite însă că anul trecut Guvernul Boc a investit sume mai importante ca niciodată în judeţul Bihor şi nu ar trebui să uităm din acest punct de vedere nici Şoseaua de Centură a Oradiei, care fusese abandonată de către Guvernul Tăriceanu. Nu au lucrat deloc pe ea. Au tăiat panglica, au făcut pozele şi apoi gata, s-au întrerupt lucrările. Însă, între timp au venit domnul Berceanu, domnul Boc şi s-au reluat lucrările. Centura e acum în stadiul pe care îl vedeţi.

Sigur că acum unii încearcă să-şi facă reclamă cu Centura, dar meritul nu e decât al Guvernului condus de Emil Boc. În rest putem fi toţi băieţi frumoşi şi să spunem că am contribuit enorm la realizarea Centurii Oradiei, dar dacă Boc şi Berceanu nu tratau Centura cu atenţia cuvenită, probabil că şi astăzi Centura era în stadiul în care a fost lăsată de Guvernul Tăriceanu.
Şi tot la capitolul investiţii guvernamentale în Bihor, aş adăuga că anul trecut, de la Ministerul Dezvoltării, condus de Vasile Blaga, în judeţul Bihor au ajuns mai mulţi bani ca niciodată. Adică 330 de miliarde!

Ce nemulţumiri aveţi?
N-am reuşit să fac ceea ce mi-aş fi dorit în Sănătate. Aici avem încă probleme grele. Fără să reproşez nimănui nimic, am moştenit o situaţie deloc plăcută, n-am reuşit să impunem ritmul pe care ni-l doream nici noi şi dacă e să ne gândim la Spitalul Judeţean, aici problemele sunt destul de neplăcute şi va trebui întreprins ceva pentru a înlătura datoriile care s-au cumulat în ani de zile. Este o problemă pe care nu am putut-o gestiona aşa cum îmi doream eu, dar nu abandonăm.

Aţi folosit adineori verbul „a înlătura”. Ne putem gândi şi la înlăturarea actualului manager de la Spitalul Judeţean? Dr. Florin Bodog e susţinut de PSD, partid care e acum în Opoziţie.

Eu nu mă gândeam că prin înlăturarea managerului problemele se rezolvă. De altfel, eu nu puteam să fac o trimitere nici la fostul manager că ar avea o vină substanţială pentru ce s-a realizat în sens negativ la Spitalul Judeţean. Când am sosit la Prefectură am cerut un audit care să arate de unde vin acele pierderi. Şi, sigur, contează şi managementul. Foarte mult. Şi poate într-un procent hotărâtor. Dar nu înseamnă că vina este doar a managerului. Acolo mai sunt şi probleme de investiţii care trebuie rezolvate. Şi aceşti bani vin de sus. După aceea, desigur, managerul trebuie să-şi facă treaba. Şi acolo sunt lucruri care trebuie rezolvate. Eu am avut discuţii cu managerul, chiar şi ieri, şi sunt convins că vom găsi soluţiile potrivite pentru a rezolva problemele de la Judeţean, prin măsurile care se vor lua în etapa următoare, prin sprijinul noului ministru, care este bihorean… Am încredere că vom rezolva problemele de acolo.

Pomeneaţi adineaori de relaţia dintre funcţionarii Prefecturii şi primari. Nu o dată aţi acuzat, atât dumneavoastră cât şi ceilalţi şefi de instituţii subordonate Guvernului, că aţi presionat primarii pe diverse căi, pentru schimbarea pe motive politice a unor oameni din anumite posturi. Cum le răspundeţi?

Da, au fost unele acuzaţii venite din partea PNL. În special doamna deputat Lucia Varga a avut unele ieşiri în presă, spunând că s-ar face unele controale la comandă politică. Nu sunt de acord cu acest lucru. Eu nu am făcut asta niciodată şi nu o voi face cât voi fi prefect, dar acolo unde aveam informaţii că sunt probleme trebuia să facem un control, indiferent de culoarea politică a primarului respectiv. Dacă acest lucru s-a întâmplat să fie la trei primari PNL şi la unul sau doi PDL sau PSD, aceasta este altă poveste. În urmă cu circa două luni doamna Varga a venit la mine, am avut o discuţie, i-am prezentat documentele pe care le aveam la dispoziţie şi cred că dânsa s-a convins că noi nu suntem de rea intenţie, nici în controalele întreprinse şi în măsurile care le iau funcţionarii Prefecturii în ceea ce găsesc la primăriile respective.
Sper să reuşim să-i facem să conştientizeze că nimeni nu are nimic cu vreun primar, indiferent de coloratura sa politică şi că atunci când au probleme obiective suntem dispuşi să-i ajutăm.

„Nimeni” sau Ghilea nu are nimic cu nimeni?
Eu când vorbesc, vorbesc în primul rând în numele meu şi după aceea în numele celor care sunt în instituţia pe care o conduc. Dar dacă se va întâmpla undeva să nu fie aşa, acolo nu voi ezita să iau poziţie şi măsurile care se impun, indiferent de unde vin. Dar am încredere, pentru că eu personal nu cer acest lucru subordonaţilor mei şi dacă eu nu le cer nu cred că au niciun interes ca să facă altceva.

Până unde credeţi că ar trebui să se meargă cu politizarea într-un stat?
Vedeţi, în perioada în care eram viceprimar de Oradea am fost la un curs de perfecţionare în Franţa. Am văzut modul în care se lucrează în instituţiile publice. În momentul în care se schimbă un Guvern, cei care depind direct de Guvernul respectiv fără nicio discuţie îşi iau bagajele şi pleacă. Şi dacă mă întrebaţi până unde ar trebui să meargă aceste schimbări, sigur că este vorba despre conducerile instituţiilor. Este normal ca aceste conduceri să înţeleagă că a venit o altă structură şi că li s-a terminat mandatul. Eu am spus-o: în ceea ce mă priveşte, în momentul în care cei care m-au numit şi mă susţin vor dori să plec, nu am să stau nicio oră în plus. Cred că aceste lucruri ar trebui înţelese de către toată lumea.

Noi sufeream foarte mult pe vremea cealaltă şi vorbeam cu mult respect despre alternanţa la Putere. Faptul că se schimbă este benefic pentru societate. Cred că este benefic şi pentru o şcoală şi pentru Direcţia de Sănătate Publică, spre exemplu.

Călin Corpaş10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor