În acest an, mai puţini operatori înregistraţi în agricultura ecologică

1Comentariu
În acest an, mai puţini operatori înregistraţi în agricultura ecologică
ORADEA - Numărul producătorilor care practică agricultura ecologică înregistraţi a fost în scădere în 2008 faţă de anul precedent. Dacă în 2007 în evidenţele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor figurau 36 de operatori care se ocupau de cultivarea terenurilor în sistem ecologic, numărul acestora a scăzut la 21 în cursul acestui an.

Avantajele certificării

Potrivit responsabilului pe probleme de agricultură ecologică din cadrul DADR Bihor, Maria Bocşe (foto), operatorii au fost descurajaţi pe de o parte de lipsa subvenţiilor, iar pe de altă parte de valorificarea greoaie a produselor. De altfel, aceasta din urmă este veriga slabă din sistem. „La ora actuală există foarte puţine magazine care comercializează şi produse bio, iar cele specializate exclusiv pe aşa ceva nici nu s-au înfiinţat până acum. Gama de produse provenite din culturile ecologice este diversă (tăieţei din grâu ecologic, dulciuri pe bază de miere, cereale, fulgi şi făină provenite de pe culturi netratate cu îngrăşăminte chimice etc.). Şansa de valorificare a acestora rămâne deocamdată aceea de le exporta”, a opinat Maria Bocşe. Subvenţiile asigurate de stat de la începutul anului următor ar putea înmulţi rândurile celor care practică agricultura ecologică.

Care sunt paşii pe care un producător trebuie să îi urmeze pentru a beneficia de acest drept? În primul rând, să solicite de la DADR informaţii de ordin general cu privire la cultivarea în sistem ecologic a terenurilor. Apoi, să contacteze un organism de certificare şi inspecţie (lista cu cei acreditaţi poate fi găsită la DADR Bihhor sau pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, www.maap.ro), care îl va îndruma, supraveghea şi îi va acorda certificarea, contra unei taxe. Şi, în al treilea rând, să se înregistreze la DADR Bihor. Înregistrarea şi certificarea acestora, chiar dacă necesită un efort financiar le conferă avantajul că pot beneficia de drepturile legale şi îşi pot valorifica produsele.

 

Malina Pop1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor