În ajutorul muribunzilor

ORADEA – Doresc să le aline cât pot de mult suferinţa înainte de moartea iminentă. Bolnavii de cancer, care nu mai au nicio şansă, vor fi îngrijiţi până în ultima clipă, de către medici specializaţi în acest domeniu.

Prima iniţiativă a fost cea a managerului Dacian Foncea, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea. „Sperăm ca din 15 martie să punem la dispoziţia bolnavilor şase paturi. Dacă vor exista şi alte solicitări, sperăm să le putem onora. Acest centru va soluţiona în principal problema îngrijirii bolnavilor de cancer şi cei de BPOC (n.r. – bronhopneumopatie obstructivă cronică), în fază terminală”, susţine ec. Foncea.

De cele mai multe ori, aparţinătorii acestor bolnavi sunt puşi în dificultate. Secţia de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean face faţă cu greu şi pacienţilor care vin pentru tratament special, aceştia de multe ori fiind înghesuiţi, unii dintre ei fiind internaţi pe tărgi. Astfel, cei aflaţi în fază terminală sunt trimişi acasă. În aceste condiţii mulţi aparţinători apelează şi la Spitalul TBC, deşi o parte dintre bolnavi nu au tipul de cancer regăsit între specialităţile spitalului.
Şi acasă

„Intenţionăm să extidem acest tip de îngrijire şi la domiciliul bolnavilor. Astfel, medicii şi asistenţii special pregătiţi, se vor deplasa la muribund acasă”, adaugă ec. Foncea. Tocmai de aceea va exista personal medical care va urma anumite cursuri de obţinere a atestatului în tratament paliativ.

„ Deocamdată, în Bihor doar dr. Silviu Corbu de pe secţia de Oncologie de la Judeţean are acest atestat. La nivel naţional există 75 de medici cu o astfel de pregătire. Dr. Corbu a fost de acord ca de la 1 martie să vină cu jumătate de normă la noi”, conchide managerul Foncea.

Şi la Municipal

Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Municipal susţine că Spitalul TBC nu va putea face faţă tuturor solicitărilor. Tocmai de aceea, dr. Carp intenţionează să deschidă un astfel de centru în asociere cu Ordinul Maltez, ASCO şi Consiliul Local. „Este de fapt un proiect care a fost iniţiat în 2004, însă atunci nu eram spital clinic municipal, neputând asigura aceste servicii. Proiectul vizează accesarea unor fonduri ale Uniunii Europene pentru zonele metropolitane. Clădirea va fi în administrarea spitalului nostru însă nu se va construi în perimetrul Spitalului Municipal ci în alt loc din Oradea”, menţionează dr. Carp.

Va fi un proiect modular, care va permite suplimentarea locurilor în funcţie de necesităţi. „Se va oferi asistenţă medico-socială bolnavilor antefine, care nu mai pot fi primiţi pe secţii pentru că nu au ce să le mai facă. Aceştia au nevoie doar de tratament pentru estomparea durerii”, adaugă dr. Carp.

Dacă lucrurile decurg bine, atunci în cel mult doi ani bolnavii vor avea parte de beneficiile acestui centru.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !