În Cluj, peste 600 de case sunt construite în zone inundabile

În Cluj, peste 600 de case sunt construite în zone inundabile
Mulţi îşi ridică vile pe marginea râurilor, ca să se simtă mereu în vacanţă, alţii contruiesc lângă ape pentru că autorităţile care dau avize de construcţie nu ştiu exact care sunt zonele inundabile. Abia după ploi ca cele din luna iulie oficialii văd care sunt terenurile periculoase.

În judeţul Cluj, 630 de case sunt ridicate în zone inundabile: 200 sunt case de vacanţă, 400 sunt locuinţe permnanente, restul sunt sedii de firme şi chiar o tabără pentru copii. În satul Someşul Rece, o sută de cabane sunt ridicate pe malul râului, cu voie de la autorităţi.

“Cert este că fără autorizaţie nu s-a construit, iar autorizaţia a respectat toate formele legale, toate avizele necesare, printre care şi avizul Apelor Române”, a declarat Okos Carol, viceprimar Gilău.

“Ulterior s-a dat aviz de amplasament pentru aceste clădiri în care i s-a specificat fiecărui proprietar de pericolul în care se afla şi că rămân pe proprie răspundere”, a precizat Gheorghe Pisculidis, director Sistemul de Gospodărire a Apelor Someş.


“S-a pierdut de către primarii în totalitate bătălia cu disciplina în construcţii, cred că o mare vină revine şi Inspectoratului în Construcţii, care trebuie să fie mai exigent la verificarea documentelor”, a menţionat prefectul Călin Platon.

În orasul ieşean Târgu Frumos, pârâul Băhluieţ şi afluentul Gârliţa au afectat zeci de locuinţe în această vară. Casele au fost inundate, dar primarul spune că acolo….nu e zonă inundabilă!

“Nu e zonă inundabilă (…) Dacă era inundabilă zona, nu s-ar fi aprobat acele construcţii”, a subliniat primarul Gheroghe Tătaru.

Potrivit Direcţiei Apelor Române Prut, 62 de locuinţe de la Târgu Frumos sunt construite în zone inundabile. 22 au avut de suferit în această vară. Ele trebuie reconstruite, eventual pe alt amplasament.

Cele mai multe construcţii fără aviz sau autorizaţie de construcţie ridicate în zonele inundabile sunt în judeţele Bacău, Alba şi Galaţi. Fiecare dintre aceste judeţe are peste 3000 de astfel de construcţii. La polul opus se situează judeţele Timiş – cu o casă, Teleorman şi Constanţa cu două, respectiv Buzău cu 3.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase