În şcoli, ca la puşcărie

9Comentarii
În şcoli, ca la puşcărie
Tot mai multe şcoli orădene recurg la supravegherea cu camere video pentru creşterea disciplinei, dar unii elevi spun că se simt ca deţinuţii. Video

Şcolile recurg la tot mai multe sisteme pentru a asigura siguranţa în incinta lor, mai ales după apariţia Legii nr. 35 din 2007, care se referă la creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ. După introducerea unui regulament de siguranţă la nivelul municipiului şi reactualizarea uniformelor, unele şcoli din Oradea au apelat la sisteme de supraveghere video.

Până în prezent beneficiază de astfel de sisteme cinci şcoli din Oradea: „Dacia”, „Nicolae Bălcescu”, Colegiul „Transilvania”, Colegiul „Mihai Viteazul” şi „Ioan Bogdan”. Pe lângă acestea şi-au anunţat intenţia de a monta sisteme de supraveghere Şcoala nr. 16 şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

O dată cu instalarea sistemelor, profesorii susţin că au observat creşterea nivelului de disciplină, iar părinţii afirmă că elevii sunt mai în siguranţă. Cu toate acestea, există şi nemulţumiţi, în special în rândul elevilor, care se consideră urmăriţi pas cu pas, ca deţinuţii.

Uniforme şi camere video

Legea nr. 35/2007 prevede ca fiecare unitate de învăţământ să adopte un semn distinctiv, ecuson, uniformă, eşarfă sau orice alt semn care să ajute la identificarea şcolii de la care provin elevii. Majoritatea şcolilor şi liceelor orădene au adoptat un astfel de semn de identificare.

Ba mai mult, cinci dintre şcolile din municipiu şi-au montat, în ultimii ani, sisteme de supraveghere video pentru incinta unităţii. „În Oradea, şcolile «Dacia», «Nicolae Bălcescu», Colegiul «Transilvania» şi «Mihai Viteazul» şi-au montat un astfel de sistem pentru că le conferă un plus de siguranţă şi pot să îşi supravegheze mult mai bine elevii”, ne-a informat Liliana Antonescu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Acestora li se adaugă Şcoala „Ioan Bogdan” din Oncea.

Fără indisciplină

Printre unităţile de învăţământ în care orice mişcare este urmărită prin sistem video se află şi Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea. „Sistemul a fost instalat acum mai bine de un an şi a costat aproximativ 200 milioane de lei vechi. Avem 23 de camere de supraveghere. Cu ajutorul lor putem supraveghea tot ce se întâmplă, dar mai ales spaţiile comune”, spune Ioan Mocan, directorul şcolii.

Conducerea susţine că efectele au apărut aproape imediat printr-un comportament mult mai disciplinat al elevilor şi prin diminuarea stricăciunilor. „Dacă în trecut mai existau probleme de disciplină care duceau la scăderea mediei la purtare până la 6, acum nu se mai pune problema unor indiscipline grave. Faptul că ştiu că sunt supravegheaţi îi reţine de la fapte de teribilism”, susţine Ioan Mocan.

E bine sau nu?

Părinţii au primit foarte bine ideea instalării sistemului de supraveghere video. Ei consideră că este un lucru cât se poate de normal şi că ar trebui ca toate şcolile să-şi monteze sisteme de monitorizare. Faptul că elevii sunt urmăriţi în pauze dă un mai mare sentiment de siguranţă, chiar dacă unii dintre copii consideră că nu era cazul să fie montate.

„Sunt nasoale, pentru că văd tot ce facem şi ne urmăresc toţi paşii pe care îi facem”, spune Andreea, din clasa a VII-a. Nu de aceeaşi părere este Norbert, care consideră că după montarea camerelor nu se mai vorbeşte urât şi se evită eventualele conflicte.

Luând exemplul celor cinci şcoli care au implementat deja sistemul, şi-au anunţat intenţia de a monta camere de supraveghere şi Şcoala nr. 16, precum şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

Valentin Teuca9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor