Încă cinci zile pentru opţiune

Ioan Mihaiu, directorul coordonator al DGFP Bihor
Ioan Mihaiu, directorul coordonator al DGFP Bihor
Persoanele fizice impuse la normă de venit au posibilitatea de a opta pentru impunerea în sistem real până la data de 31.01.2010. „Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se face pe bază de cerere adresată organului fiscal competent şi este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de doi ani consecutivi”, a precizat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al Fiscului bihorean.

Cinci zile mai au la dispoziţie persoanele fizice impuse la normă de venit pentru a opta pentru impunerea în sistem real. „Persoanele fizice pot opta pentru a fi impuse în sistem real până la data de 31.01.2010. Termenul de mai sus este termen de decădere – cererile depuse după această dată nu se mai pot lua în considerare”, a precizat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor. Decizia nr. 562/24.11.2009 a  DGFP Bihor cu anexele 1 si 2, prin care sunt aprobate normele de venit, coeficienţii de corecţie şi acordarea acestora pentru aplicare în anul 2010 în judeţul Bihor pentru contribuabilii persoane fizice a fost publicată în mass media locala şi este afişată la sediul DGFP Bihor şi al tuturor unităţilor fiscale teritoriale.

Potrivit prevederilor Codului fiscal, este necesar să li se dea contribuabililor posibilitatea de a lua cunoştinţă de nivelul acestor norme pentru a opta, dacă este cazul, pentru impunerea în sistem real pentru anul 2010. „Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se face pe bază de cerere adresată organului fiscal competent şi este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de doi ani consecutivi”, a explicat directorul Fiscului bihorean. Aceasta se consideră aprobată de drept prin înregistrarea sa la organul fiscal. Opţiunea se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă, dacă nu se depune o cerere de renunţare de către contribuabil la optiunea privind impunerea în sistem real.

Coeficienţi de corecţie

Normele de venit stabilite pentru anul 2010 se diminuează cu 60% pentru persoanele fizice care au şi calitatea de salariat în baza unui contract de muncă de opt ore pe zi. De asemenea, pentru contribuabilii care depăşesc vârsta de 60 de ani femeile şi 65 de ani bărbaţii, norma de venit este mai mică cu 10%.

Coeficienţii de corecţie pentru contribuabilii persoane fizice care justifică cu acte doveditoare situaţiile de mai sus se acordă de unităţile fiscale teritoriale în momentul emiterii deciziei de impunere pentru plăţi anticipate pentru anul 2010”, a declarat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al DGFP Bihor.

D.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !