Încasări-record la Paşapoarte

Încasări-record la Paşapoarte
Introducerea taxei de 1 milion ROL pentru eliberarea în regim de urgenţă a paşapoartelor simple, printr-o Hotărâre de Guvern emisă în cursul lunii august, a determinat creşterea spectaculoasă a încasărilor la Serviciul de Paşapoarte, aflat în subordinea Prefecturii.

Astfel, potrivit datelor furnizate de prefectul Ilie Bolojan, daca în perioada 1 ianuarie – 9 august 2005, în urma achitarii taxelor pentru eliberarea pasapoartelor, s-au încasat 93 milioane lei vechi, în perioada 9 august – 16 septembrie încasarile au crescut la 1,9 miliarde lei vechi!

De altfel, conform datelor prezentate, din cele circa 200 de cereri zilnice pentru pasaport, 70 sunt pentru eliberarea în regim de urgenta. „Statul încaseaza bani, iar cetateanul e multumit, în ciuda taxei introduse”, a concluzionat prefectul.

Creste mobilitatea bihorenilor

De asemenea, arata prefectul, numarul de pasapoarte eliberate a crescut în acest an. Daca în 2004 în Bihor s-au eliberat în total 45.000 de pasapoarte, pâna în august 2005 au fost eliberate deja 36.700 de pasapoarte, dintre care 5.400 doar în luna august. Se estimeaza ca pâna la finele acestui an se vor elibera circa 55.000 de pasapoarte.

Altfel, Ilie Bolojan a mai anuntat ca, de saptamâna trecuta, în orasele din judet (Salonta, Marghita, Beius si Alesd) preluarea datelor necesare pasaportului se face zilnic. „În maximum zece zile, si cei care depun actele în afara Oradiei trebuie sa îsi primeasca pasaportul”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Calin Corpas