Încasări tot mai slabe la bugetul judeţului

Încasări tot mai slabe la bugetul judeţului
O sumedenie de firme s-au închis. Salariile în mediul privat au scăzut sau sunt blocate în bună măsură deja de cel puţin un an. La începutul acestei veri, Guvernul Boc a decis reducerea cu 25% şi a salariilor bugetarilor. Nu mai sunt veniturile cu care era obişnuită toată lumea.

Consiliul Judetean Bihor şi în general judeţul Bihor nu fac excepţie. Suntem tot mai săraci. De altfel, de mai bine de un an preşedintele CJ, Radu Tirle, se plânge de încasările tot mai proaste de pe urma taxelor şi impozitelor. Efectele degringoladei din mediul privat sunt resimţite de multă vreme de către administraţia judeţeană şi de către administraţiile locale. Iată însă că din luna ce bate la uşă – septembrie – se vor simţi şi efectele scăderii salariilor bugetarilor. O dată scăzute, aceste salarii vor genera impozite mai mici, deci mai puţini bani colectaţi. La care putem adăuga scăderea puterii de cumpărare a populaţiei, ce generează iarăşi la venituri mai mici.

Cum se-mpart banii?

Iată schema de împărţire între instituţiile statului a banilor proveniţi din impozitul pe venit colectat de la populaţie şi persoanele juridice. Sărăcia se împarte astfel: conform legii, 47% din aceste venituri sunt virate către bugetul local de pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde contribuabilul îşi desfăşoară activitatea. 18% merg către Bugetul de Stat. Alte 13 procente sunt alocate direct către administraţia judeţeană, iar 22% merg într-un cont de unde banii sunt distribuiţi de către Finanţe. Din cei 22%, 27% sunt viraţi către CJ iar 73% sunt iarăşi împărţiţi în două: 80% sunt alocaţi de către Finanţe, pe formulă, către primării; 20% din aceşti bani sunt alocaţi de către CJ pentru primării, pe programe de dezvoltare locală şi pentru cofinanţări la aceste programe.

C.C.

Vremuri grele pentru judetul Bihor

Vremuri grele pentru judetul Bihor

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !