Încep examinările gratuite cu emisie de pozitroni!

Încep examinările gratuite cu emisie de pozitroni!
De luni, pacienţii cu recomandări vor beneficia de examinări cu emisie de pozitroni gratuit.

Membrii unei comisii de specialitate de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au avizat efectuarea primelor examinări gratuitePET/CT la centrul din Oradea.

Comisia din CNAS se va întruni o dată pe lună pentru a aviza actele bolnavilor cae solicită examinare computerizată tomografică cu pozitroni.

Traseul

Pentru a putea beneficia de gratuitate la examinările PET/CT, din subprogramul oncologic naţional, pacienţii trebuie să ştie pentru ce tipuri de afecţiuni se recomandă aceste investigaţii (cancer colo-rectal, mamar, de col uterin, limfoame) şi care sunt circuitele actelor ce trebuie depuse. Primul document medical trebuie emis de către medicul curant oncolog, care se depune la casa judeţeană de asigurări de sănătate. În prima săptămână din fiecare lună, actele pacienţilor de la casele judeţene se trimit toate la comisia de specialitate din cadrul CNAS, aflat în Capitală. Membrii comisiei din CNAS, care se întrunesc lunar (la finele fiecărei luni!) aprobă sau nu documentele trimise, pacienţii primind fiecare răspuns direct. După primirea avizului de la CNAS, bolnavii sunt aşteptaţi să se programeze la centrul medical din Oradea.

Primii

Luni, la centrul de pe Bdul Magheru, primii pacienţi vor fi examinaţi gratuit, costurile fiecărei investigaţii (1.000 euro – examinarea) fiind suportate de CNAS, prin subprogramul oncologic naţional.

Amintim că primele examinări la Centrul Pozitron din Oradea s-au efectuat în 28 mai 2008 şi încă dinaintea înfiinţării acestuia, patronii au solicitat în repetate rânduri factorilor de decizie din Capitală că faciliteze achitarea costurilor pentru investigaţiile celor mai delicate cazuri de către stat, aşa cum se întâmplă în toate celelalte ţări ale lumii. Mulţi oameni politici, cu funcţii mari în Ministerul Sănătăţii au promis trei ani la rând că vor ajuta bolnavii sau suspecţii de cancer să fie investigaţi gratuit, dar până în această primăvară nimeni nu a mişcat un deget. Aşa s-a ajuns ca mulţi bolnavi ce necesitau acest tip de investigaţii să îşi facă datorii mari sau să intre în credite bancare doar pentru ca să aibă acces la această investigaţii speciale. Ministrul Cseke Attila a reuşit în cursul acestei primăveri să formeze un cadru legal, astfel că de acum 1.000 de pacienţi din România vor beneficia anual gratuit de examinări cu emisie de pozitroni.

O.Ş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !