Încep protestele în cascadă. Vezi calendarul grevelor profesorilor

Încep protestele în cascadă. Vezi calendarul grevelor profesorilor
Profesorii dau startul protestelor în cascadă. Vor începe mâine cu pichetarea Parlamentului, pentru ca apoi să facă grevă de avertisment timp de două ore. Dascălii vor să îşi impună punctul de vedere pentru a obţine salariile mărite cu 50 de procente.

Sindicaliştii afliaţi la FSLI, FEN, Alma Mater şi Spitu Haret vor picheta Palatul Parlamentului şi de la ora 12 vor intra în grevă de avertisment, timp de două ore.

Dacă vor fi situaţii în care în aceeaşi şcoală sunt profesori care fac parte şi din sindicatul aflat în grevă şi din cel care nu protestează, elevii vor rămâne în clasă sub supraveghere pe durata orelor. Pentru a şti exact cine şi unde face grevă elevii şi părinţii sunt sfătuiţi să se informeze de la avizierele şcolilor unde sunt afişate aceste informaţii.

Federaţia “Spiru Haret” a mai decis că va intra în grevă generală pe 18 noiembrie alături de celelalte sindicate şi că va sesiza Curtea de Conturi pentru a verifica execuţia bugetară în educaţie, în anul 2008. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret” va participa la acţiunile comune de protest sub deviza “Numai împreună vom învinge!”.

Calendarul grevelor profesorilor:

10 noiembrie – Cadrele didactice de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, de la “Alma Mater” şi de la Federaţia Educaţiei Naţionale vor intra în grevă de avertisment.

18 noiembrie – Cadrele didactice din cele patru federaţii sindicale intră în grevă generală.

Guvernul semnează, marţi, acordul privind noua lege a salarizării la stat

În privinţa legii de uniformizare a salariilor bugetare, Guvernul a ajuns totuşi la o înţelegere cu sindicaliştii. Săptămâna viitoare va fi semnat un acord în acest sens. Vor avea de câştigat, în primul rând, bugetarii cu lefuri mici. Pentru aceştia sunt prevăzute creşteri salariale mult mai consistente, astfel încât diferenţa dintre venitul minim şi cel maxim să fie mult redusă.

Toţi actorii implicaţi în aceste negocieri au fost de acord că bugetarii cel mai prost plătiţi trebuie să fie primii pe lista majorărilor salariale. Astfel, angajaţii remuneraţi cu lefuri cuprinse între 600 şi 1000 de lei vor beneficia de un plus de 20 – 25 de procente la salariu. Nu s-a căzut, însă, de acord asupra datei când va fi aplicată majorarea. Sindicatele vor de la 1 noiembrie, dar Guvernul spune că nu poate mai devreme de 1 ianuarie 2009.

Legea prevede diferenţierea salariilor, în funcţie de domeniul de activitate şi de complexitatea muncii. Astfel, vor fi create noi ierarhii a salariilor de bază. Creşterile salariale prevăzute de lege vor fi eşalonate, până 2013. Ministrul Muncii a declarat că vrea să facă ordine şi în listele de sporuri şi bonusuri, astfel încât acestea să fie limitate la maxim 30 – 40 la sută din salariu. De prevederile noii legi vor beneficia aproximativ un milion de angajaţi.

 

Realitatea.net0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !