Începe colectarea la Pilonul II

Începe colectarea la Pilonul II
ORADEA – Începând cu luna mai, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNAPAS), va proceda la efectuarea de viramente către fondurile de pensii private, ne-a informat Szarka Arpad, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.

Vor fi virate contribuţiile aferente lunii martie pentru persoanele care au aderat la un fond privat de pensii. Modalitatea de calcul şi efectuare a contribuţiei individuale de asigurări sociale datorată către bugetul asigurărilor sociale de stat, rămâne neschimbată.

Declaraţii, la timp
„În acest sens, pentru realizarea de către CNAPAS, a sarcinilor prevăzute de Legea 411/2004, privind fondurile administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare, se impune respectarea termenelor de finalizare a preluării declaraţiilor nominale şi de generare a situaţiei obligaţiilor de plată şi a soldurilor pentru contractele şi declaraţiile de asigurare”, a precizat Diretorul CJP Bihor. Declaraţia nominală se depune lunar, la data stabilită de casa teritorială de pensii în a cărei rază îşi are sediul angajatorul persoană juridică sau îşi are domiciliul angajatorul persoană fizică, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale. „Nedepunerea declaraţiilor nominale constituie contravenţie în conformitate cu art.148 (a) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.500 – 5.000 lei, conform art.149 (b) din legea pensiilor”, a declarat Szarka Arpad.

Listele cu participanţii se transmit fondurilor de pensii administrate privat de către CNPAS, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare celei de depunere a declaraţiei nominale. Declaraţiile depuse peste termenul legal sunt prelucrate de către CNPAS la următorul termen prevăzut mai sus, în funcţie de data depunerii acestor declaraţii, participanţii fiind înscrişi în listele nominale de viramente şi/sau cu sume restante, după caz.

În orice situaţie în care intervin elemente care conduc la modificarea unor date sau sume privind contribuţiile pentru fondurile de pensii administrate privat, inclusiv în cazurile depunerii unor declaraţii nominale rectificative la sistemul public de pensii, CNPAS procedează la regularizarea acestora în termen de maximum 6 luni de la data constatării situaţiilor.

„În cazul persoanelor asigurate la sistemul public de pensii pe bază de declaraţie de asigurare, contribuţia pentru fondurile de pensii administrate privat se virează numai pentru luna/lunile pentru care, conform legii, se realizează stagiu de cotizare”, a subliniat directorul CJP Bihor.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !