Începe vânătoarea de la Balc

7Comentarii
Începe vânătoarea de la Balc
ORADEA – Omul de afaceri Ion Ţiriac organizează în acest sfârşit de săptămâna tradiţionala partidă de vânătoare de mistreţi de la Balc. Video

Ion Ţiriac va sosi primul la Oradea. Avionul lui urmează să aterizeze pe Aeroportul Oradea în jurul orei 15.00, potrivit comandantului Gheorghe Pasc,. Tot azi, începând cu ora 16.00, sunt aştepaţi să sosească pe aerport invitaţii omului de afaceri, cu cinci avioane. Lista cu invitaţii a rămas încă secretă, potrivit unor surse din cadrul Aeroportului Oradea, omul de afaceri cerând în mod expres acest lucru. Pentruz ziua de sâmbătă sunt programate două partide de vânătoare, iar pentru duminică una singură.

La vânătoarea de anul trecut au participat 46 de vânători care au reuşit să doaboare peste sută de mistreţi, mai puţini faţă anii trecuţi. Cu toţii s-au arătat totuşi mulţumiţi de pradă şi au declarat că partida de vânătoare organizată de Ion Ţiriac este cea mai bună din Europa.

De asemenea, mulţi dintre oamenii e afaceri invitaţi s-au declarat interesaţi să revină în România şi să investească în afaceri în ţara noastră. Printre personalităţile prezente anul trecut se numără: Wolgang Porsche (moştenitorul companiei auto cu acelaşi nume), Siegfried Wolf (preşedintele companiei producătoare de componente auto Magna Europa), Carlo Pesenti (preşedintele consorţiului Itlacementi), Franz Rauch (cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa), Rudolf Streicher (politician austriac, fost ministru în mai multe guverne, fost candidat prezidenţial şi lider al Partidului Socialist), Mark Miles (fost preşedinte al Asociaţiei Tenismenilor Profesionişti). Printre oaspeţii români s-au numărat fostul premier Petre Roman, prinţul Dimitrie Sturdza, oamenii de afaceri Elan Schwartzenberg, Sandu Georgescu şi Dragoş Dobrescu (imobiliare), Tinu Sebeşanu (directorul general al Howard Johnson Grand Plaza). A mai fost invitat, fără însă a veni la Balc, pilotul german de Formula 1 Ralf Schumacher.

Vânătoarea de mistreţi de la Balc se află la a patra ediţie. La primele partide a participat premierul de atunci al României, Adrian Năstase, care a împuşcat 23 de mistreţi, stârnind un val de proteste din partea organizaţiilor pentru protecţia animalelor. După partida de anul trecut câteva sute de kilograme de carne de mistreţ pe urmau să fie donate de Ţiriac unor aşezăminte sociale pentru orfani şi bătrâni, însă nu au mai ajuns la destinaţie pentru că s-au alterat.

Cu ocazie partidei de vânătoare de anul trecut, directorul AJVPS Bihor, Ioan Silaghi, a precizat că nu există o reastricţie cu privire la cota de recoltă în ţarcuri private, cum este cel deţinut Ion Ţiriac în Bihor. Ioan Silaghi a apreciat însă că ceea ce s-a întâmplat la Balc nu a fost o vânătoare sportivă ci o recoltă de vânat.

„Nu e o vânătoare atunci când vânatul nu are şansa să se apere. Pe de altă parte, vin la noi şi cetăţeni străini care vor să-şi testeze calităţile de vânător căutând sălbăticiunea, nu încolţind-o într-un ţarc. Doar oamenii de afaceri, cu mulţi bani, preferă tirul în ţarcurile de vânătoare. Aceştia nu sunt însă vânători în adevăratul sens al cuvântului ci doar caută ocazii de a încheia afaceri mari.”, a mai spus şeful vânătorilor şi pescarilor sportivi din Bihor.

Ion Ţiriac a concesionat domeniul de la Balc, care a fost unul dintre preferatele lui Ceauşescu, în anul 2002, iniţial pe o perioadă de 49 de ani. Dat fiind nivelul mic al taxei pe care o plătea omul de afaceri, în 2005 Ministerul Agriculturii a suspendat contractul şi a organizat o altă licitaţie, la care a mai participat şi filiala Bihor a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Ţiriac a câştigat licitaţia, oferind o taxă anuală de aproape un miliard de lei vechi şi a încheiat un contract de închiriere valabil până în anul 2015.

Tot în anul 2005, când a fost ales preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Mugur Isărescu a declarat că va cere “încetarea unor acţiuni precum cele care au loc la Balc.”

Georgiana Anghel7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor