Închiderea Programului PHARE CBC RO-HU 2004-2006

Închiderea Programului PHARE CBC RO-HU 2004-2006
133 de proiecte au primit finanţare de 20 de milioane de euro prin Programul PHARE CBC RO-HO 2004-2006.

Implementarea unui număr de 133 de proiecte. Finanţări disponibile de 20 de milioane de euro din care 15 milioane provenind din fonduri europene şi cinci reprezentând contribuţia statului român. Acestea sunt rezultatul Programului PHARE CBC RO-HU 2004-2006 la închiderea acestuia.

Conferinţa de încheiere a programului va avea loc marţi, 18 mai, la Timişoara.

Programele de Cooperare Transfrontalieră sunt un instrument de susţinere şi promovare a cooperării statelor în zonele de graniţă, având scopul de a promova buna vecinătate şi stabilitate prin finanţarea de proiecte ce vor aduce beneficii concrete regiunilor şi comunităţilor de ambele părţi ale frontierei.

„Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a gestionat Programul de Cooperare Transfrontalieră PHARE RO-HU 20042006 în calitate de Agenţie de Implementare şi Autoritate Contractantă, BRECO Oradea având rolul de structură cu atribuţii delegate pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor”, ne-a declarat Livia Banu, director executiv BRECO.

„Obiectivul general al Programului a fost de a strânge contactele dintre populaţia, comunităţile şi actorii economici din zona de graniţă, în vederea creării unei baze solide pentru dezvoltarea economică şi socială echilibrată a întregii zone, cu beneficii atât pentru România, cât şi pentru Ungaria”, susţine Livia Banu.

Rezultate

Amintim câteva dintre realizările programului. În primul rând, prin Măsura 1.1 – Îmbunătăţirea infrastructurii transfrontaliere de transport au fost reabilitate sau construite drumurile pe o lungime de 23 km. Au fost construite sau reabilitate 920 m de reţele de canalizare şi patru staţii de epurare prin Măsura 2.1 – Înlăturarea unor ameninţări comune din partea factorilor de mediu, în vederea protecţiei mediului şi prevenirii inundaţiilor.

În cadrul Măsurii 2.1: Dezvoltarea infrastructurii de afaceri şi a serviciilor comune pentru afaceri – au fost construiţi sau reabilitaţi 2.728 mp infrastructură de afaceri. Prin Măsura 2.2: Sprijinirea cooperării dintre întreprinderi – au fost implicate în acţiuni de cooperare 2.174 IMM-uri.

Măsura 2.4: Promovarea cooperării în domeniul Cercetării, Dezvoltării şi a Tehnologiei şi în domeniul dezvoltării resurselor umane, s-a concretizat în opt proiecte de cercetare comune.

„În total, la nivel de Program, au fost implicaţi în acţiuni comune, un număr de 37.578 de participanţi, în 596 de evenimente comune, de tipul festivaluri, conferinţe, instruiri, tabere de copii şi tineret, târguri şi expoziţii, evenimente culturale şi sportive etc”, a subliniat directorul BRECO.

D.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !