Îngrijoraţi, dar nu prea tare

1Comentariu
ORADEA – În proiectul de buget pentru 2008, ce va fi supus vineri aprobării aleşilor locali, Oradea are prevăzute la capitolul investiţii finanţate prin împrumuturi suma de 84,5 milioane de lei noi.

Informaţia ne-a fost transmisă de către Emilian Sala, şeful Direcţiei Economice din Primărie. Aceasta înseamnă că, în comparaţie cu 2007, în cursul anului 2008 Oradea va cheltui cu 188% mai mulţi bani luaţi cu împrumut! Precizăm că acesta e ultimul procent avansat de către reprezentanţii Executivului Primăriei, după ce în prealabil proiectul de buget avansa cheltuieli din şi pentru împrumuturi mai mari cu 280% pentru acest an, comparativ cu 2007. Iată justificarea din proiectul de buget: „Începând cu luna mai a.c. se rambursează obligaţiunile emise de municipalitate în 2004 pentru reabilitarea şi modernizarea străzilor, iar dobânzile includ şi pe cele aferente împrumutului bancar pentru achiziţia tramvaielor de către RA OTL”.

Sub limita legală

„Este vorba despre împrumutul aprobat de către Consiliul Local pentru tramvaiele noi. Alte împrumuturi. nu mai luăm anul acesta”, ne-a declarat primarul interimar Mihai Groza.

„Procentul este mare, într-adevăr, dar suma nu-i chiar aşa de mare. Ca datorie publică este sub cea prevăzută de lege. Orice dezvoltare se face pe împrumuturi şi fonduri nerambursabile, dar şi acolo trebuie o contribuţie proprie. Atâta timp cât impozitele şi taxele nu au crescut, gigacaloria este aceeaşi ca şi anul trecut nu trebuie să ne îngrijorăm. Deşi anul acesta începem să rambursăm şi alte împrumuturi, important este că acestea nu vor fi resimţite de cetăţeni”, crede consilierul local PD Mircea Matei. Mircea Bradu e un alt consilier local PD optimist. „Capacităţile oraşului de a face faţă acestor credite sunt perfecte. E o dezbatere absolut politico-electorală. Sunt sigur că atunci când s-au fost gândit aceste împrumuturi, ele au fost judecate de patru ori înainte de a fi propuse”, e convins veteranul pedist. Ioan Bârsan, alt ales PD, e mai circumspect: „Până nu mă conving şi până nu citesc bugetul nu pot să mă pronunţ. Abia azi (ieri – n.r.) a fost gata şi joi îl vom discuta în comisie”.

„Sunt conştient că un oraş cum este Oradea foloseşte şi împrumuturi pentru dezvoltare. Însă mă interesează în ce condiţii, pentru ce, cât periclitează planurile stabilite până acum. Ştiam că vine perioada când trebuie să plătim şi împrumuturile luate în anii anteriori. În condiţii de dezvoltare economică adecvată se poate asuma, dar concret nu pot să spun nimic până când văd care sunt motivele care au dus la această creştere”. E poziţia consilierului local UDMR Foldes Adalbert. Colegul său, Pasztor Sandor crede că „este normal, deorece sunt cheltuieli mult mai mari”. „Oricum este un an greu, este un an de vârf din acest punct de vedere şi asta am semnalat-o de o lună jumate”, a încheiat udemeristul. Huszar Istvan: „Se încadrează în limitele normale de îndatorare ale unui oraş. Anul trecut am decis, printr-o hotărâre să se achitiţioneze tramvaie şi autobuze noi şi ne-am angajat să luăm un credit. Acest credit este necesar”.

Atenţie la cheltuieli!

Consilierul local PNL Mihai Manea crede că procentul la împrumuturi a crescut deoarece „vin scadenţele la o serie de rate şi credite bancare, plus faptul că se cumpără tramvaie”. „Însă trebuie să avem grijă la gradul de îndatorare, care a crescut la 16% faţă de 10%, cât era anul trecut. Este destul de mare şi trebuie să avem grijă să selectăm bine cheltuielile care urmează să le facem. Nu e musai să facem totul anul ăsta”, atenţionează Manea.

Şi consilierul local PRM Ioan Pantea atenţionează asupra modului în care Executivul va trebui să gestioneze achiziţiile publice, cerând mai multă atenţie la cheltuirea banului public. „Va fi greu pentru următorul Executiv, va trebui să stea tot timpul cu pedala apăsată la încasări, la venituri şi va avea obligaţia de a fi foarte atent la cheltuieli”, consideră peremistul.
Georgiana Anghel, Calin Corpas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor