Întăbulările mai puţin costisitoare

Întăbulările mai puţin costisitoare
ORADEA - Bihorenii care nu şi-au întăbulat titlurile de proprietate în cartea funciară o pot face de începând de luni în baza Decretului Lege 115/1938. Acest lucru presupune o modalitate mai simplă de lucru pentru angajaţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară(OCPI) Bihor, dar şi costuri reduse pentru cetăţeni.

Doar judeţul nostru este cel care a primit dispensă de a relua întăbulările în baza acestui decret lege.

În judetul Bihor s-au eliberat până acum 80% din titlurile de proprietate, respectiv 119.307 titluri de proprietate, în baza decretului lege 115/1938 conform planurilor cadastrale vechi ce au stat la baza deschiderii cărţilor funciare. „Diferenţa de 20% a rămas neîntăbulabilă datorită faptului că la sfârşitul anului 2006 a apărut Ordinul 634 care prevedea ca întăbularea imobilelor să se realizeze numai prin întocmirea unei documentaţii cadastrale complexe”, a precizat Minel Ghincea directorul OCPI Bihor.

Unici

Datorită faptului că întocmirea documentaţiei cadastrale presupune costuri ridicate pentru oameni, la insistenţele OCPI Bihor şi a Camerei Notarilor Publici Bihor, ANCPI a decis ca întăbulările pentru cele 20% de tituluri de proprietate rămase neînscrise în cărţile funciare să se facă tot în baza vechilor reglementări. „Aceasta este o reparaţie morală faţă de cetăţenii care din neştiinţă nu şi-au înscris titlurile de proprietate în cartea funciară”, a concluzionat Cornel Gârba preşedintele Camerei Notarilor Publici Bihor.

Persoanele care vor să înscrie în cartea funciară imobilele din titlurile de proprietate emise până la 28 ianuarie 2007 se pot adresa OCPI şi trebuie să prezinte următoarele acte: titlul de propritate în original, copie legalizată a titului de proprietate, declaraţie în formă autentică a proprietarului sau moştenitorului că titlul de proprietate nu a fost anulat, imobilul nu este în litigiu, dar şi o copie a cărţii funciare aferentă numărului topografic din cuprinsul titlului de proprietate. De asemenea, mai trebuie să facă dovada plăţii tarifului pentru serviciul solicitat.
Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !