Întroienite şi blocate de copaci

3Comentarii
Troieni adunate pe drumul spre Stâna de Vale
Troieni adunate pe drumul spre Stâna de Vale
Drumuri montane din Bihor sunt blocate de zăpadă şi copaci rupţi. La Stână neaua are 1,30 m.

Ninsorile s-au intensificat miercuri noapte şi joi în Apuseni iar drumarii bihoreni fac eforturi pentru a debloca drumurile. „Situaţia s-a înrăutăţit faţă de ziua precedentă. La Stâna de Vale zăpada a depăşit un metru şi ne crează probleme majore. În spatele utilajelor stratul se depune înapoi pe drum în câteva zeci de minute. În zona Călăţea – Cornetu viscoleşte. În zona Pădurea Neagră dar şi pe drumul de la Remeţi spre Barajul Leşu ne confruntăm în continuare cu copaci rupţi, care trebuie degajaţi înainte de dezăpezire”, ne-a informat joi dimineaţă ing. Iosif Marius Marta, responsabil în cadrul Trameco.
Şi utilajele de dezăpezire ale secţiei orădene a CNADNR au în continuare de lucru pe DN 1H, între Aleşd – Şinteu – Nuşfalău – Şimleul Silvaniei şi pe DN 75, reuşind să deblocheze tronsonul Câmpani – Nucet.

Joi s-a blocat şi DN 76, între Criştior şi Vârfurile, tot din cauza copacilor surprinşi de zăpadă cu frunzele nescuturate. „În pădurea traversată de DN 76 cad copacii ca seceraţi, din cauza greutăţii frunzelor şi a zăpezii. Şi DN1 H a fost blocat de viscol şi căderi de arbori”, explică Ioan Corneliu Piţurcă, şeful secţiei orădene a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Viscol fără licitaţie

Potrivit lui Călin Roman, director general al firmei Selina, peste 80 de copaci au căzut pe DJ 108H, în zona Pădurii Negre, şi chiar mai mulţi pe drumul dintre Remeţi şi Coada Lacului.

Călin Roman mai observă că intervenţia a fost îngreunată de faptul că licitaţia pentru dezăpezirea drumurile judeţene a fost organizată de Consiliul Județean Bihor abia la începutul acestei săptămâni iar câştigătorii nu se cunosc. „Acţionăm în patru zone, cu toate cele zece utilaje de care dispunem. Nu avem contract cu Consiliul Judeţean fiindcă licitaţia pentru drumurile județene a fost organizată abia marţi şi încă nu s-au stabilit câtigătorii. Am fost anunţaţi pe moment. Nu avem nici stoc de sare pregătit, acum aducem din alt judeţ. Dacă aveam contractul încheiat, am fi fost mai pregătiţi”, declară directorul general al Selinei.

Prectul, la Şinteu

Printr-un comunicat de presă, şi Prefectura Bihor a confirmat că joi după amiază erau blocate DN 76 lângă Criştior, DN 75 Nucet – Arieşeni, DN 1H Aleşd – Şinteu – Nuşfalău şi DJ 764 Budureasa – Stâna de Vale. „În zonele afectate de vijelie, acţionează echipe formate din lucrători ai Direcţiei Silvice, ISU şi ai unor firme locale, care eliberează carosabilul de materialul lemnos şi de zăpada troienită din cauza vântului. Intervenţiile se fac cu dificultate din cauza persistenţei condiţiilor meteo nefavorabile.” se mai arată în comunicat. La ora 13, prefectul Gavrilă Ghilea s-a deplasat la Şinteu pentru a supraveghea personal modul în care se acţionează mecanic şi uman pentru deblocarea drumului.

Cristian Horgos3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor