Întrunire în ale somnologiei

ORADEA – Peste 150 de medici pneumologi dar şi ORL-işti, împreună cu peste 50 de asistente medicale participă de joi până mâine la cea de-a doua Conferinţă Naţională de Somnologie, având ca şi temă „Sindromul de Apnee în Somn (SAS) şi bolile asociate.

Diagnostic şi tratament”. Deschiderea oficială a manifestării medicale a avut loc joi seara la Hotel Termal din Baile Felix, dealtfel locul de desfăşurare al întregului congres. Dr. Lavinia Davidescu, medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, organizatoarea evenimentului, i-a avut ca şi invitaţi de cinste pe conf.dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi pe prof.dr. Martin Konermann din Germania, alături de care s-au aflat reprezentanţi ai autorităţilor din domeniul sanitar şi universitar bihorean.

„Ne aflăm în aceste zile aici pentru a găsi noi strategii pe care trebuie să le abordăm, astfel încât această supraspecializare să fie practicată de cât mai mulţi medici şi în cât mai multe locuri. Totodată, să găsim o cale de a determina Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să ne acorde sprijinul în decontarea serviciilor aplicate în laboratoarele de somnografie, deoarece în lipsa ajutorului lor se ajunge la o amputare a tuturor eforturilor noastre”, a declarat dr. Florin Mihălţan.

 

 

 

Probleme mari

Dacă în ţările occidentale, după cum a reliefat şi dr. Konermann, somnologia ocupă un loc bine definit, problemele legate de SAS fiind tratate cu maximă seriozitate, în România adepţii somnologiei se luptă până şi cu oponenţa altor medici specialişti care ar trebui să-i îndrume pe cei care au astfel de probleme la laboratoarele special create.

Şi asta pentru că în acest domeniu interferează pneumologia, cu ORL-ul, cardiologia, medicina internă şi chiar psihiatria. „Din păcate, 50% din pacienţi vin la noi în stări foarte grave, îndemnaţi în cele mai multe cazuri de către ORL-işti. Ei vin când au devenit aproape în totalitate nefuncţionali.

Mulţi sunt pe cale de a-şi pierde locul de muncă, deoarece din cauza somnului neodihnitor din timpul nopţii, peste zi sunt foarte obosiţi şi nu dau nici o productivitate. Devin adevărate «mobile» în casă”, adaugă dr. Mihălţan.

 

 

 

Accidente rutiere

Oaspetele neamţ a subliniat importanţa cu care se tratează acestă problemă în Germania, având în vedere că în multe regiuni s-a constat că peste 20% din accidentele rutiere au fost cauzate datorită adormitului la volan. „În Finlanda bunăoară toţi şoferii de tir sunt verificaţi permanent şi au un dosar în care sunt trecute aceste examinări. Aceasta pentru că ei trebuie să fie foarte atenţi în trafic, iar cei care suferă de acest sindrom, ar pune în pericol circulaţia.

La noi nu există nici măcar o statistică făcută pe ţară asupra accidentelor rutiere cauzate de adormirea la volan”, conchide dr. Mihălţan.

Cât priveşte reticenţa românilor faţă de laboratoarele de somnografie, dr. Mihălţan consideră că deocamdată acestora le este frică atât de firele la care trebuie să fie conectaţi o noapte întreagă cât şi de masca pe care vor trebui să o poarte pentru a se trata.

Viorica Borz

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !