Învaţă nemţeşte în Oradea

5Comentarii
Învaţă nemţeşte în Oradea
ORADEA - Din 15 septembrie, Şcoala cu clasele I-VIII „Decebal” şi-a schimbat denumirea şi a devenit oficial Liceul Teoretic German „Frederick Schiller”. La eveniment s-au adunat oficialităţi din Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, Consulatul German, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, deputaţi din Parlamentul României, dar şi profesori şi directori de şcoli din alte unităţi de învăţământ german din ţară.

Ploaia le-a dat peste cap planurile dascălilor, astfel că deschiderea oficială s-a ţinut pe coridorul liceului. În viitor conducerea şcolii speră să extindă clădirea în care să fie cuprinsă şi o sală festivă.

Responsabilul cu învăţământul liceal în limba germană din partea Consulatului German din Timişoara, Rolf Villaredt, a adus cu el cărţi şi dicţionare, pe care le-a prezentat profesorilor.

Potrivit directorului liceului, Vasile Linca, „ideea formării unui liceu german a plecat de la iniţiativa Forumului Democrat German din Oradea. Acesta s-a născut, de asemenea, şi din dorinţa părinţilor care voiau să-şi ducă copiii la o şcoală germană. Ideea este veche, demersurile şi aprobările necesare au durat mai bine de un an de zile.”

Profil

Liceul are, deocamdată, o singură clasă de a- IX-a, profil real, specialitate matematică – informatică, urmând ca anul acesta şcolar conducerea să facă demersurile pentru înfiinţarea clasei a-X-a şi în viitor pentru celelalte clase. „În fiecare an trebuie să obţinem autorizare de la minister pentru fiecare clasă”, ne-a spus directorul instituţiei de învăţământ.

Specificul liceului este predarea tuturor materiilor în limba germană. Secţia germană a început în anul 1990, în prima promoţie de absolvenţi fiind doar şapte elevi, care şi-au continuat studiile la secţia germană a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. Dacă începutul a fost timid, pornind cu o singură clasă, astăzi din 24 de clase câte numără şcoala, 11 sunt cu predare în limba germană.

„A fost un vis care s-a realizat, treptat, pentru că de mulţi ani ne-am dorit acest lucru. Suntem în faza de iniţiere a unor proiecte pe care sperăm să le implementăm în acest an şcolar, sperăm ca în viitor să colaborăm cu şcoli germane”, conchide directoarea adjunctă Schiszer Katalin.
Crina Dobocan5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor