Învaţă să clădească italieneşte

Învaţă să clădească italieneşte
ORADEA – Azi, elevii de la Liceul de Artă din Oradea au avut parte de o altfel de lecţie de arhitectură. Mai mulţi italieni din localitatea Trento şi reprezentanţi ai Centrului Cultural Italian din Oradea, le-au prezentat adolescenţilor ultimele tehmologii de construcţie a edificiilor din lemn, folosite în Italia.

„E o bună ocazie pentru schimbul cultural, e interesant să vedem cum alţii apreciază construcţiile din lemn, în timp ce noi nu apreciem ce avem” zice Bianca Pantea, elevă în clasa a XI-a.

Schimb cultural

Coordonatorul proiectul este Ercole Raimondo, de la Centrul Cultural Italian. „Pe lângă schimbul de cunoştinţe, copiiipot lega prietenii. În mai 25 de elevi vor sosi în Oradea pentru un schimb de experienţă. Împreună cu elevii Liceului de Artă vor pleca în Maramureş, pentru a vedea frumoasele clăiri din lemn”, spune Ercole Raimondo.

Tot în luna mai 25 de elevi ai Liceului de Artă vor pleca în Trento pentru a descoperi secretele construcţiilor vechi şi fabricile de lemn.

„Este important ca tinerii să păstreze tradiţia, să cunoască istoria construcţiilor. Clădirile din lemn oferă multe facilităţi, în special în privinţa consumului scăzut de energie” spune profesorul Guido Calliari, de la Institutul Tehnic din Trento. „Am văzut desenele elevilor orădeni, sunt foarte bune, artistice. Faţă de elevii noştri muncesc mai mult manual. Elevii italieni creează schiţele pe calculator”.

Colaborarea româno-italiană începută în acest an şcolar, s-ar putea întinde şi pe durata anului viitor. „Ne-am dorit de mult o înfrăţire cu o şcoală italiană. Proiectul acesta presupune un schimb de opinii şi relaţii culturale între tineri. Sperăm să fim şi susţinuţi financiar, din partea administraţiei locale”, spune profesoara Iuliana Păcurar.
Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !