Învăţământul postliceal, în aer!

ORADEA – Învăţământul postliceal a primit o palmă din partea parlamentarilor. Aceştia au respins Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 38/2007, prin care statul venea în ajutorul celor care vor să urmeze astfel de cursuri, asigurându-le locuri bugetate.

Drept urmare, aproximativ 11.000 de elevi din întreaga ţară se vor autofinanţa, riscând în caz contrar să rămână cu studiile neterminate. „Oficial nu am primit o înştiinţare cu privire la faptul că finanţarea se va opri. Oricum, mi se pare deplasat să respingă ordonanţa”, spune Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Decizia politicienilor pare şi mai bizară dacă luăm în considerare faptul că la începutul lunii septembrie, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) informa inspectoratele şcolare vizavi de iniţiativa Guvernului de a finanţa învăţământul postliceal de la bugetul de stat. Astfel, la nivelul ţării s-au acordat 10.700 de locuri bugetate, ce au fost stabilite pe baza nevoilor de calificare a forţei de muncă.

În urma informaţiilor primite de la MECT, Bihorul a avut sarcina de a constitui în acest an şcolar 16 clase în şase unităţi şcolare. În Bihor, numai din acest an şcolar, 448 de elevi sunt în situaţia în care nu ştiu sigur dacă îşi vor termina studiile!

Băsescu a promulgat-o!

Citat din OUG nr. 38/09.05.2007: „Prezentul act normativ reglementează finanţarea şcolarizării la nivel postliceal prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi din alte venituri ale bugetelor locale (…)”. „Nu avem cum să reluăm această ordonanţă, deoarece s-a produs deja efectul juridic al promulgării respingerii ei, însă voi aduce pe masa Guvernului o altă Ordonanţă de Urgenţă, care va suferi mici schimbări pentru a fi adoptată, astfel încât ministerul să finanţeze din nou învăţământul postliceal”, a declarat Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei.

De menţionat faptul că preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38/2007. Aceasta în condiţiile în care şeful statului se declară un susţinător al învăţământului românesc.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase