Învăţaţi cu cerşetoria de mici

Învăţaţi cu cerşetoria de mici
ORADEA – Murdari, cu hainele rupte şi cu mâna întinsă. Cam aceasta este imaginea copiilor străzii, cu care orădenii s-au obişnuit deja. Numai anul trecut au fost ridicaţi de pe drumuri 221 de minori de către Serviciul Social Stradal, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC).

„Sunt convins că pe străzi sunt mult mai mulţi copii. Doar 15% dintre ei sunt din Oradea, restul vin din localităţile din jurul municipiului. Doar o colaborare între autorităţile locale, Poliţie şi CFR ar putea opri acest fenomen”, spune Ciprian Novac, purtător de cuvânt al DGASPC Bihor.

La cerşit de la 5 ani

Serviciul Social Stradal a înregistrat cazuri de minori sub 5 ani, puşi la cerut pomeni. „Copiii găsiţi la cerşit, care îşi dau acordul, sunt duşi la centrul de primire pentru minorii abuzaţi, unde li se face un control medical. Împreună cu poliţia, încercăm să le găsim rudele până la gradul IV”, zice reprezentantul DGASPC Bihor. „Părinţii vin după ei şi dau o declaraţie în scris că îşi asumă toate responsabilităţile pentru a nu se repeta această problemă. Dacă nu-i caută nimeni, micuţii ajung în centrele de plasament.”

Deşi se încearcă să se stopeze cerşitoria, de cele mai multe ori, micuţii ajung tot aici. Părinţii copiiilor nu sunt imediat decăzuţi din drepturi, deoarece legea prevede acest lucru doar după mai multe incidente repetate. „Noi facem un dosar pe care-l trimitem în Instanţă, care hotărăşte dacă părinţii sunt decăzuţi din drepturi sau doar suspendaţi, în perioada în care copilul ajunge la un centru de plasament”, explică Ciprian Novac.

„Dă 1 leu!”

O posibilă soluţie este ca orădenii să nu le mai dea bani, deoarece copiii nu-şi iau mâncare ci dau pomada părinţilor. De cele mai multe ori, aceştia îi cheltuie pe băuturi alcoolice. „Fac un apel populaţiei să nu mai încurajeze cerşetoria, pentru că astfel eforturile noastre sunt în zadar”, spune Ciprian Novac.

„Am văzut copii ce cerşesc la semafoare, între maşini, pe tramvai şi chiar în baruri. Nu se poate să fie astfel exploataţi. Trebuie găsită urgent o soluţie”, spune Teodora D, din Oradea. Rostesc rugăciuni sau te trag de mânecă. Micii cerşetori decurg chiar la complimente ca să te înduplece să le dai 1 leu.

„Mi-a fost milă şi i-am dat unui băieţel de mâncare. Pur şi simplu a zis că nu vrea mâncarea, ci bani. Am fost şocat”, povesteşte D.P.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !